Bretońskie ciasto z suszonymi śliwkami: Far Breton aux Pruneaux:
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Far Breton aux Pruneaux to śliwkowy przysmak polecany przez wielkich smakoszy. Suszone śliwki oraz rodzynki zapieczone są w delikatnym cieście. Far Breton to skrzyżowanie omletu z biszkoptem. Do jego przygotowania najlepiej użyć suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek lub śliwek suszonych w domu. Far Breton dzięki wcześniejszemu namoczeniu śliwek w rumie będzie wilgotne i słodkie. Bretońskie ciasto z suszonymi śliwkami świetnie pasuje do mocnej i gorzkiej herbaty.
SKŁADNIKI
- 250 g mąki
- 400 ml mleka
- 4 jajka
- 400 g suszonych (nie wędzonych) śliwek bez pestek
- 100 g rodzynków
- 1 szklanka rumu
- sól
- łyżka masła do posmarowania formy
- cukier puder do posypania ciasta
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte śliwki i rodzynki moczyć w rumie przez noc; następnie odsączyć na sicie i osuszyć.
- Jajka ubijamy jak na omlet. Mieszaj mąkę z solą, a następnie przesiewamy całość do miski; dodajemy ubite jajka. Wszystko dobrze mieszamy, po czym małymi porcjami wlewamy mleko. Mieszamy do czasu aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
- Dodajemy rodzynki oraz śliwki i jeszcze raz wszystko mieszamy.
- Do posmarowanej masłem formy wlewamy przygotowane ciasto.
- Pieczemy przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C, dopóki ciasto się nie przyrumieni.
- Przed podaniem posypujemy je cukrem pudrem.