Bretońskie ciasto z suszonymi śliwkami: Far Breton aux Pruneaux:

2021-03-29
Bretońskie ciasto z suszonymi śliwkami: Far Breton aux Pruneaux
Autor: Shutterstock Bretońskie ciasto z suszonymi śliwkami jest niczym lekki omlet. 
łatwy
30 min
4

Far Breton aux Pruneaux to śliwkowy przysmak polecany przez wielkich smakoszy. Suszone śliwki oraz rodzynki zapieczone są w delikatnym cieście. Far Breton to skrzyżowanie omletu z biszkoptem. Do jego przygotowania najlepiej użyć suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek lub śliwek suszonych w domu. Far Breton dzięki wcześniejszemu namoczeniu śliwek w rumie będzie wilgotne i słodkie. Bretońskie ciasto z suszonymi śliwkami świetnie pasuje do mocnej i gorzkiej herbaty. 

SKŁADNIKI

  • 250 g mąki
  • 400 ml mleka
  • 4 jajka
  • 400 g suszonych (nie wędzonych) śliwek bez pestek
  • 100 g rodzynków
  • 1 szklanka rumu
  • sól
  • łyżka masła do posmarowania formy
  • cukier puder do posypania ciasta

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte śliwki i rodzynki moczyć w rumie przez noc; następnie odsączyć na sicie i osuszyć.
  • Jajka ubijamy jak na omlet. Mieszaj mąkę z solą, a następnie przesiewamy całość do miski; dodajemy ubite jajka. Wszystko dobrze mieszamy, po czym małymi porcjami wlewamy mleko. Mieszamy do czasu aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
  • Dodajemy rodzynki oraz śliwki i jeszcze raz wszystko mieszamy.
  • Do posmarowanej masłem formy wlewamy przygotowane ciasto.
  • Pieczemy przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C, dopóki ciasto się nie przyrumieni.
  • Przed podaniem posypujemy je cukrem pudrem.
Redakcja
więcej