Bardzo dobre ciasto z jagodami - zrobisz je w 10 minut!

Bardzo dobre ciasto z jagodami - zrobisz je w 10 minut!
Autor: Shutterstock.com Ucierane ciasto z jagodami z posypką migdałową
łatwy
10 min
8

W sezonie na borówki czernice, jagody kamczackie, czy borówki amerykańskie zawsze piekę najprostsze ciasto świata. Moja rodzina uwielbia ten biszkopt na oleju szczodrze napakowany soczystymi jagodami. Może placek uwiedzie również Twoich bliskich? Wypróbuj go jak najszybciej! 

Dlaczego ciasto z jagodami jest pyszne?

Odpowiedź na to pytanie jest dość trudna. Na pewno soczyste owoce jagodowe, takie jak borówka czernica, jagoda kamczacka, czy popularna borówka amerykańska są po prostu przepyszne. Aż się proszą wszystkie te wyborne owocki, aby je spożytkować z odpowiednią atencją. I takie właśnie jest bardzo dobre ciasto z jagodami. Sprężysty i nieco lepki biszkopt tłuszczowy otula owoce i stanowi dla nich idealna tło. Zatem nie ma co się, zastanawiać, tylko natychmiast piec ten prosty placek.

Co wybrać jagody, czy borówki?

Czarne jagody borówki czernicy z leśnych ostępów są bardziej aromatyczne i mają więcej odżywczych flawonoidów. Jednak są dość drogie. Natomiast borówka amerykańska jest łatwo dostępna i stosunkowo tania. Wybierzcie to, co macie najbliżej. Z każdym z tych owoców ciasto będzie udane. Z każdym nieco inne. I właśnie o to chodzi, żeby dostarczać sobie wciąż nowych wrażeń smakowych. Rozpieszczajcie się!

Jak zrobić bardzo dobre ciasto z jagodami?

Przepis na to ciasto otrzymałam całe wieki temu od mojej pierwszej teściowej. I niezmiennie będe dziękować Dzidzi O. za ten dar najcenniejszy. Przyznam się szczerze, że to jedyny przepis na ciasto, który mogę odtworzyć z pamięci o każdej porze dnia i nocy. Jak zatem zrobić najlepszy placek z owocami? To proste:

  • przygotuj wszystkie składniki na blacie kuchennym
  • odmierzaj składniki łyżką stołową
  • tą samą łyżką możesz ciasto wymieszać, możesz je także zmiksować różgą lub utrzeć mikserem; 
  • najpierw wymieszaj jajka z cukrem, mlekiem i olejem
  • dodaj mąkę i proszek do pieczenia
  • nie zapomnij o szczypcie soli, sól podkreśla słodycz ciasta
  • warto dodać do ciasta również odrobinę wanilii
  • ciasto przelej do formy posmarowanej tłuszczem
  • na wierzchu ułoż jagody, starając się je rozłożyć równomiernie, ale nie musisz zbytni się do tego przykładać
  • wierzch możesz posypać płatkami migdałowymi wymieszanymi z brązowym cukrem, cukier podczas pieczenia zamieni się w karmel, a płatki będą chrupiące
  • piecz w 180°C przez 45 minut, nim ciasto wyjmiesz w piekarnika zrób test suchego patyczka, wbij w środek ciasta drewniany patyk, np. do szaszłyków, jeśli po wyjęciu patyk jest umazany jagodami, ale nie lepi się do niego surowe ciasto, to wypiek jest gotowy
  • ciasto podaj ze szklanką mleka, białą lub czarną kawą; moja rodzina uwielbia go z karmelową herbatą, ale to już zbytek rozkoszy...

SKŁADNIKI

  • 250 g jagód borówki czernicy lub borówki amerykańskiej
  • 3 jajka
  • 9 łyżek cukru
  • 9 łyżek mleka
  • 9 łyżek oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 12 łyżek mąki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru z ziarenkami wanilii lub cukru wanilinowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • oraz 2 łyżki cukru brązowego i 2 łyżki płatki migdałowych (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oleju do posmarowania formy o średnicy 24 cm

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka wybić do wysokiego naczynia. Dodać cukier, mleko, olej i wymieszać. 
  • Dodać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i solą. Wsypać cukier z wanilią. Ponownie wymieszać.
  • Ciasto przelać do formy posmarowanej olejem. Na wierzchu ułożyć owoce. 
  • Wierzch ciasta posypać brązowym cukrem i płatkami migdałowymi. 
  • Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 45 minut w temperaturze 180°C.
Czarne jagody, czyli borówki czernice: właściwości zdrowotne i odżywcze
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej