Placki ziemniaczane podawane z roszponką i serkiem wiejskim

Placki ziemniaczane podawane z roszponką i serkiem wiejskim

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Placki ziemniaczane świetnie smakują w towarzystwie roszponki i wiejskiego serka.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Placki ziemniaczane zazwyczaj jadamy z cukrem lub śmietaną. Dziś podpowiadamy nieco zdrowszy sposób podania tych smakołyków. Serek wiejski i roszponka tworzą znakomite tło dla chrupiących ziemniaczanych przekąsek.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków

  • 200 g mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 1 opakowanie roszponki

  • 1 opakowanie serka wiejskiego

  • sól i pieprz

  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki obrać, zetrzeć na drobnej tarce i wymieszać z jajkiem i mąką. Przyprawić do smaku.

  • Z ciasta usmażyć na rozgrzanym oleju nieduże placuszki.

  • Roszponkę opłukać i osuszyć. Placki podawać z roszponką i kleksem wiejskiego serka.

  •  

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0