Placki z kalarepki z migdałami - tak pyszne, że nie można się im oprzeć

Placki z kalarepki z migdałami - tak pyszne, że nie można się im oprzeć

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Placki z kalarepki świetnie smakują posmarowane odrobiną twarożku.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Placki z kalarepki z migdałami to przepyszna przekąska, ciepłe danie na kolację lub oryginalny dodatek do duszonych mięs i sosów. Kalarepka w takiej formie smakuje nawet tym, którzy za nią nie przepadają. Tę pyszną przekąskę przygotujesz w kilka chwil, a rodzina będzie zachwycona.

Składniki

  • 2 kalarepki (z liśćmi)

  • 1 cebula

  • 1 jajko

  • 3 łyżki mąki

  • 2 łyżki mielonych migdałów

  • 0,5 szklanki mleka

  • gałka muszkatołowa

  • sól i pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kalarepy obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Liście kalarepy drobno posiekać.

  • Cebulę obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać z tartą kalarepą i siekanymi listkami.

  • Dodać mąkę, migdały i jajko, wymieszać. Jeśli masa będzie sucha dodać odrobinę mleka. Masę przyprawić.

  • Na rozgrzany olej wykładać łyżką niezbyt grube placuszki. Smażyć na złoto z obu stron.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4