Pikantne placki z gotowanych ziemniaków i żółtego sera

Pikantne placki z gotowanych ziemniaków i żółtego sera

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Placki z gotowanych ziemniaków i sera są sycące i pyszne.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pikantne placki z gotowanych ziemniaków i żółtego sera to pomysł na obiad lub przekąskę w stylu "zero waste". Najlepiej do jego przygotowania wykorzystać ziemniaki, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia. W ten sposób nie marnujemy resztek, wykorzystując wczorajsze ziemniaki do przygotowania nowego pysznego dania.

Składniki

  • 0,5 kg gotowanych ziemniaków

  • 0,25 kg sera żółtego

  • 2 żółtka

  • 1 jajko

  • 3 łyżki tartej bułki

  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki przecisnąć przez praskę i wymieszać ze startym na tarce serem żółtym.

  • Dodać pozostałe składniki (bez tartej bułki) i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 1 cm.

  • Wykrawać szklanką okrągłe placuszki, panierować w tartej bułce i smażyć na rumiano z obu stron.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,5