Pieczone placuszki z cukinii i sera feta

Pieczone placuszki z cukinii i sera feta

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pieczone placuszki z cukinii i sera feta to posiłek w greckim stylu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Pieczone placuszki z cukinii i sera feta są lekki i pyszne. Dzięki temu, ze nie smażymy ich na tłuszczu nie nasiąkają nim. Znakomicie smakują podane z greckim jogurtem doprawionym czosnkiem i koperkiem.

Składniki

  • 2 cukinie

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki posiekanego koperku

  • 2 jajka

  • 1 opakowanie sera feta

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżka oliwy

  • bułka tarta lub panierka panko

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cukinię umyj i zetrzyj na dużych oczkach tarki, posól i odstaw na 20 minut.

  • Po tym czasie odciśnij nadmiar płynu. DO odciśniętego warzywa dodaj pozostałe składniki i wymieszaj na jednolita masę.

  • Z masy formuj niewielkie placuszki i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  • Piecz w temperaturze 180 st. C przez 20 min.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,6