Malinowe bliny - rosyjski przysmak w słodkim wydaniu

Malinowe bliny - rosyjski przysmak w słodkim wydaniu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Malinowe bliny są puszyste i delikatne.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Malinowe bliny są puszyste, delikatne i pyszne. To znakomity pomysł na deser lub słodką kolację. Dzieci będą zachwycone.

Składniki

  • 300 g malin świeżych lub mrożonych

  • 3 jajka

  • 50 g cukru

  • 125 g mąki

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

  • 200 ml mleka

  • 3 łyżki masła

  • liście mięty

Przygotowanie krok po kroku:

  • Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i cukier waniliowy i miksować na małych obrotach na gładką masę.

  • Żółtka utrzeć z mlekiem, solą i mąką, dodaj maliny i ubite z cukrem białka i dokładnie wymieszaj.

  • Na patelni rozgrzej masło i wykładaj na nie łyżką niewielkie placuszki, smaż z obu stron na złoty kolor.

  • Podawaj udekorowane listkami mięty.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,2