Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami? Klasyczny przepis

Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami? Klasyczny przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pierogi z kapustą i grzybami można jeść cały rok. Dla wielu osób jednak to danie przede wszystkim wigilijne

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Pierogi z kapustą i grzybami to pyszny polski specjał, bez którego także wigilijny stół nie będzie kompletny. To zresztą dla wielu najważniejszy element gwiazdkowej uczty. Sprawdź, jak samodzielnie zrobić domowe pierogi z kapustą i grzybami. Ten przepis raz na zawsze pozwoli Ci zapomnieć o mrożonkach!

Składniki

  • Ciasto:

  • 4 szklanki mąki

  • 2 łyżeczki soli

  • łyżka miękkiego masła

  • około 2 szklanek ciepłej wody

  •  Farsz:

  • 0,5 kg suszonych grzybów

  • 1 kg kiszonej kapusty

  • sól i pieprz

  • 3 łyżki oliwy

  • 3 cebule, pokrojone w kostkę

Przygotowanie krok po kroku:

  • Grzyby płuczemy, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na przynajmniej 3 godziny, a najlepiej na noc. Po tym czasie gotujemy je do miękkości. Osobno gotujemy kapustę podlaną wodą.

  • Po ugotowaniu kapustę i grzyby odsączamy, studzimy i mielimy w maszynce do mięsa lub drobno siekamy.

  • Na patelni na oliwie smażymy cebule, dodajemy do farszu. Doprawiamy solą i pieprzem, dobrze mieszamy.

  • Mąkę przesiewamy, robimy niewielkie wgłębienie, dodajemy sól i masło. Po trochu dodając ciepłą wodę, zagniatamy elastyczne ciasto. Niektóre przepisy radzą, by dodać do ciasta jajko – w tym przypadku efektem będzie nieco twardsze ciasto.

  • Zagniecione ciasto zostawiamy na pół godziny, potem dzielimy na części, każdą rozwałkowujemy na grubość ok. 2 milimetrów, podsypując mąką, by ciasto się nie przylepiało do stolnicy i wałka.

  • Szklanką lub kieliszkiem wycinamy z ciasta krążki. Na środek każdego nakładamy łyżeczkę farszu, składamy na pół i zlepiamy brzegi. Jeżeli ciasto nie chce się lepić, to znaczy, że jest w nim za mało wody. Możemy zagnieść je na nowo lub smarować brzegi wodą, co ułatwi lepienie. Jak najszybciej lepić pierogi?

  • Pierogi wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy ok. 3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię i zaczną „galopować”. Gotowe możemy polać stopionym masłem lub posypać pokrojoną w kostkę i podsmażoną na oleju cebulą.

Pierogi wigilijne

Kiszona kapusta i grzyby to dwa nieodłączne elementy świątecznych potraw. Na wigilijnych stołach w różnych częściach Polski pojawiają się takie smakołyki, jak kapusta gotowana z grzybami, kapusta z grochem lub postny bigos. Najpopularniejszą potrawą z dodatkiem obu tych składników są jednak pierogi. Ich przygotowanie wymaga czasu i wprawy, ale poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Z podanej ilości składników przygotujemy ok. 100 pierogów. To wystarczy do nakarmienia wielopokoleniowej rodziny!

tip dnia

Pierogi możemy przygotować kilka dni przed Wigilią i surowe zamrozić. Wtedy unikniemy pośpiechu w ostatniej chwili – zamrożone pierogi wystarczy wrzucić do wrzątku i pogotować 2 minuty dłużej.

Ocena: 4,3