Domowa coca-cola. Jak zrobić w domu popularny napój gazowany bez syfonu i bez soda streameru?

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Nie trzeba kraść tajnych formuł z koncernów Coca-Coli lub Pepsi, aby przygotować napój o smaku cola. Jak donoszą szpiedzy, ten karmelowy napój od dawna nie ma nic wspólnego z wywarem z orzeszków cola. Do przygotowania domowej coli potrzebujecie składników z najbliższego sklepu. Napój jest mętny ponieważ zawiera tylko naturalne składniki, włącznie z kofeiną. Oto przepis jak zrobić w domu popularny napój orzeźwiający cola! Do dzieła!
Czy można zrobić w domu napój typu coca cola?
Jak się okazuje, w domu można spróbować zrobić napój, który w smaku do złudzenia przypomina popularną na całym świecie Coca-Colę. Nie będzie to idealna kopia, ponieważ oryginalna receptura jest pilnie strzeżoną tajemnicą. W łatwy sposób można stworzyć smaczny i orzeźwiający napój o zbliżonym smaku. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na domową colę.
Czy domowa cola jest zdrowa?
W porównaniu do tradycyjnej Coca-Coli, domowa wersja może być zdrowsza. Przepis na ten popularny napój daje kontrolę nad składnikami i pozwala ograniczyć cukier oraz sztuczne dodatki. Można wybrać składniki lepszej jakości, takie jak cukier trzcinowy lub słodzik zamiast białego czy naturalne ekstrakty zamiast sztucznych aromatów. Napój nie zawiera konserwantów i sztucznych dodatków. Jednak jest to napój, który należy spożywać z umiarem. Nawet cola przygotowana w domowych warunkach zawiera jedynie śladowe ilości witamin minerałów, które pochodzą głównie z przypraw.
Przepisy na domowe wersje popularnych napojów
- Domowy tonik do picia - jak przygotować domowy syrop do wody z charakterystyczną goryczką
- Domowa fanta z 1 pomarańczy: oszczędny przepis na popularny napój gazowany
- Orzeźwiająca herbata matcha z miętą i limonką: przepis na zieloną ice tea
SKŁADNIKI
- 1 l wody
- 225 g cukru
- 2 pomarańcze
- 1 cytryna
- 1 limonka
- 3 laski cynamonu lub 1 łyżeczka mielonego
- 2 łyżki naturalnej kawy mielonej
- 2 łyżeczki ziaren kolendry lub 1 łyżeczka mielonych
- 1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii lub 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
- karmel:
- 250 ml wody
- 5 łyżek cukru
- dodatkowo:
- 1 i 1/2 l wody gazowanej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Podstawą coli ze sklepu jest karmel. To on tak pięknie barwi napój na ciemno-brązowy kolor.
- Do niewielkiego rondla wlejcie 1 łyżkę wody. Dodajcie 5 łyżek cukru. Postawcie na niewielkim ogniu i podgrzewajcie, cały czas mieszając. Gdy cukier zacznie się topić i karmelizować, zmieniać barwę na brązową, wlejcie 1 szklankę gorącej wody. Wymieszajcie. Doprowadźcie do wrzenia. Odstawcie.
- Zetrzyjcie skórkę z cytrusów. Następnie wyciśnijcie z nich sok.
- Do garnka wlejcie 1 l wody, dodajcie skórkę z cytrusów, cukier, ziarna kolendry, cynamon i gałkę muszkatołową.
- Doprowadźcie do wrzenia, a gdy płyn się zagotuje, gotujcie jeszcze 1 minutę i zdejmijcie z ognia.
- Do gorącego płynu dodajcie wyciśnięty sok z cytrusów, ekstrakt wanilii i przygotowany karmel. Wymieszajcie.
- Mieloną kawę zalejcie 150 ml wrzątku i odstawcie na 10 minut.
- Przecedzoną kawę dodajcie do przygotowanego syropu.
- Ostudzony syrop wstawicie na noc do lodówki.
- Na drugi dzień syrop należy przecedzić. Można go przechowywać do 10 dni w lodówce.
- Pora przygotować szklankę pysznej coli. Szklankę napełnijcie do połowy przygotowanym syropem. Uzupełnijcie gazowaną wodą. Dodajcie lód i gotowe!