Domowa coca-cola. Jak zrobić w domu popularny napój gazowany bez syfonu i bez soda streameru?

Domowa coca-cola: jak zrobić w domu popularny napój gazowany bez syfonu i bez soda streameru
Autor: Shutterstock/ Shutterstock Karmelowy napój z kofeiną można zrobić w domu
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Nie trzeba kraść tajnych formuł z koncernów Coca-Coli lub Pepsi, aby przygotować napój o smaku cola. Jak donoszą szpiedzy, ten karmelowy napój od dawna nie ma nic wspólnego z wywarem z orzeszków cola. Do przygotowania domowej coli potrzebujecie składników z najbliższego sklepu. Napój jest mętny ponieważ zawiera tylko naturalne składniki, włącznie z kofeiną. Oto przepis jak zrobić w domu popularny napój orzeźwiający cola! Do dzieła!

Czy można zrobić w domu napój typu coca cola?

Jak się okazuje, w domu można spróbować zrobić napój, który w smaku do złudzenia przypomina popularną na całym świecie Coca-Colę. Nie będzie to idealna kopia, ponieważ oryginalna receptura jest pilnie strzeżoną tajemnicą. W łatwy sposób można stworzyć smaczny i orzeźwiający napój o zbliżonym smaku. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na domową colę.

Czy domowa cola jest zdrowa?

W porównaniu do tradycyjnej Coca-Coli, domowa wersja może być zdrowsza. Przepis na ten popularny napój daje kontrolę nad składnikami i pozwala ograniczyć cukier oraz sztuczne dodatki. Można wybrać składniki lepszej jakości, takie jak cukier trzcinowy lub słodzik zamiast białego czy naturalne ekstrakty zamiast sztucznych aromatów. Napój nie zawiera konserwantów i sztucznych dodatków. Jednak jest to napój, który należy spożywać z umiarem. Nawet cola przygotowana w domowych warunkach zawiera jedynie śladowe ilości witamin minerałów, które pochodzą głównie z przypraw.

Przepisy na domowe wersje popularnych napojów

SKŁADNIKI

  • 1 l wody
  • 225 g cukru
  • 2 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 1 limonka
  • 3 laski cynamonu lub 1 łyżeczka mielonego
  • 2 łyżki naturalnej kawy mielonej
  • 2 łyżeczki ziaren kolendry lub 1 łyżeczka mielonych
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii lub 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
  • karmel:
  • 250 ml wody
  • 5 łyżek cukru
  • dodatkowo:
  • 1 i 1/2 l wody gazowanej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Podstawą coli ze sklepu jest karmel. To on tak pięknie barwi napój na ciemno-brązowy kolor.
  • Do niewielkiego rondla wlejcie 1 łyżkę wody. Dodajcie 5 łyżek cukru. Postawcie na niewielkim ogniu i podgrzewajcie, cały czas mieszając. Gdy cukier zacznie się topić i karmelizować, zmieniać barwę na brązową, wlejcie 1 szklankę gorącej wody. Wymieszajcie. Doprowadźcie do wrzenia. Odstawcie.
  • Zetrzyjcie skórkę z cytrusów. Następnie wyciśnijcie z nich sok.
  • Do garnka wlejcie 1 l wody, dodajcie skórkę z cytrusów, cukier, ziarna kolendry, cynamon i gałkę muszkatołową.
  • Doprowadźcie do wrzenia, a gdy płyn się zagotuje, gotujcie jeszcze 1 minutę i zdejmijcie z ognia.
  • Do gorącego płynu dodajcie wyciśnięty sok z cytrusów, ekstrakt wanilii i przygotowany karmel. Wymieszajcie.
  • Mieloną kawę zalejcie 150 ml wrzątku i odstawcie na 10 minut.
  • Przecedzoną kawę dodajcie do przygotowanego syropu.
  • Ostudzony syrop wstawicie na noc do lodówki.
  • Na drugi dzień syrop należy przecedzić. Można go przechowywać do 10 dni w lodówce.
  • Pora przygotować szklankę pysznej coli. Szklankę napełnijcie do połowy przygotowanym syropem. Uzupełnijcie gazowaną wodą. Dodajcie lód i gotowe!
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej