Falafel z warzywami
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Falafel z warzywami to prosta, bliskowschodnia przekąska - smażone kotleciki ze zmielonej, surowej ciecierzycy, z dodatkiem przypraw, sezamu, a czasami pasty tahini. Podobnie jak kebab do Europy falafel przyjechał wraz z imigrantami i szybko stał się ulubionym fast foodem wegan i wegetarian.
SKŁADNIKI
- 2,5 szklanki suchej cieciorki
- szklanka natki pietruszki
- 1–2 ząbki czosnku
- cebula
- sok z cytryny
- łyżeczka sody oczyszczonej
- przyprawy: pieprz, ziele angielskie, cynamon, goździki, imbir, gałka muszkatołowa, mahlab lub gotowa przyprawa do falafela
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cieciorkę namocz na noc w dużej ilości wody. Po co najmniej 12 godzinach odsącz ją i zmiksuj z pozostałymi składnikami. Gdyby masa była zbyt gęsta, możesz dolać nieco wody (np. tej, w której moczyła się cieciorka).
- Formuj kotleciki i smaż w głębokim oleju, aż ładnie się przyrumienią.
- Więcej przepisów w książce "Jak skutecznie oczyścić organizm"