Falafel z warzywami

2021-03-29
Falafel z warzywami
Autor: Shutterstock Szybko smażone kotleciki ze zmielonej ciecierzycy tzw. fast food wegan i wegetarian.
łatwy
40 min
4

Falafel z warzywami to prosta, bliskowschodnia przekąska - smażone kotleciki ze zmielonej, surowej ciecierzycy, z dodatkiem przypraw, sezamu, a czasami pasty tahini. Podobnie jak kebab do Europy falafel przyjechał wraz z imigrantami i szybko stał się ulubionym fast foodem wegan i wegetarian.

SKŁADNIKI

  • 2,5 szklanki suchej cieciorki
  • szklanka natki pietruszki
  • 1–2 ząbki czosnku
  • cebula
  • sok z cytryny
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • przyprawy: pieprz, ziele angielskie, cynamon, goździki, imbir, gałka muszkatołowa, mahlab lub gotowa przyprawa do falafela
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cieciorkę namocz na noc w dużej ilości wody. Po co najmniej 12 godzinach odsącz ją i zmiksuj z pozostałymi składnikami. Gdyby masa była zbyt gęsta, możesz dolać nieco wody (np. tej, w której moczyła się cieciorka).
  • Formuj kotleciki i smaż w głębokim oleju,  aż ładnie się przyrumienią.
  • Więcej przepisów w książce "Jak skutecznie oczyścić organizm"