Domowe rożki do lodów: jak zrobić wafle do lodów

Domowe rożki do lodów: jak zrobić wafle do lodów

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Chrupiące wafle do lodów z łatwością zrobisz w domu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Domowe rożki do lodów przydadzą się w upalne dni. Bo jeśli można zrobić domowe lody, to również domowe wafle do lodów. Tajemnica tkwi w sporej dawce cukru, który topiąc się w cieście, pozwala go później z łatwością formować. Takie wafle są kruche i słodkie. Jak zrobić wafle do lodów? To proste z naszym przepisem krok po kroku!

Składniki

  • 2 jajka

  • 1/2 szklanki cukru

  • 2/3 szklanki mąki

  • 4 łyżki masła (50 g) stopionego

  • 1/4 szklanki mleka

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Gorące, upieczone wafle, łatwo można kształtować. Trzeba mieć tylko foremkę. Przygotuj wcześniej foremkę w kształcie rożka, zwijając koło z kartonu o średnicy około 20 cm, a następnie owijając go folią aluminiową. Możesz również przygotować waflowe miseczki do lodów, kształtując je na odwróconej kompotierce. 

  • Utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj masło, mleko i wanilię. Mieszaj do połączenia składników. Odstaw na 30 minut. 

  • Elektryczny opiekacz do wafli lub specjalna forma na palnik gazowy: Nalej 2-3 stołowe łyżki ciasta. Zamknij pokrywkę i opiekaj przez co najmniej 1 minutę. Podnieś pokrywę i sprawdź, czy wafel ładnie się zrumienił. Jeśli nie, kontynuuj. 

  • Piekarnik: Na papierze do pieczenia odrysuj kształt 3 talerzyków deserowych. Wylej na każdy 2-3 stołowe łyżki ciasta i rozprowadź szpatułką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz przez 4-6 minut.

  • Patelnia teflonowa lub żeliwna: Wylej na suchą patelnię 2-3 łyżki stołowe ciasta i cienko rozprowadź szpatułką. Opiekaj przez 1-2 minuty do zrumienienia, przewróć na drugą stronę i ponownie opiekaj jeszcze 1 minutę. 

  • Szybko owiń wafel wokół przygotowanego stożka lub po prostu uformuj w kształt stożka. Inną opcją jest położenie wafla  na odwróconej do góry dnem misce, aby uformować miskę waflową. Stożek lub miseczka muszą się formować najwyżej 30 sekund, cukier szybko zastyga. Potem należy pozostawić je na ruszcie do całkowitego ostygnięcia. 

  • Powtarzaj aż do wyczerpania ciasta. Z tej porcji otrzymasz około 10 rożków lub miseczek. 

  • Przechowuj w szczelnym pojemniku. 

tip dnia

Jeśli czubek twojego rożka ma dziurkę, zanurz końcówkę rożka w roztopionej czekoladzie i pozostaw do zastygnięcia. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,8