Truskawkowy mannowiec - przepyszne ciasto na spodzie z ciasteczek owsianych

Truskawkowy mannowiec - przepyszne ciasto na spodzie z ciasteczek owsianych

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Truskawkowy mannik - wygląda i smakuje znakomicie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Truskawkowy mannowiec to ciasto które zachwyci wszystkich swoim smakiem i orzeźwiającym aromatem truskawek. to idealny deser na czerwcowe, pogodne popołudnie - chrupiący sód z owsianych ciasteczek, delikatna, aksamitna i pachnąca wanilią masa grysikowa i wieńczące całość soczyste stukawki pod słodką galaretką.

Składniki

  • Ciasto:

  • 400 g ciastek owsianych

  • 0,5 szklanki roztopionego masła

  • 1 żółtko

  • 4 łyżki dżemu truskawkowego

  •  

  • Masa:

  • 1 szklanka kaszy manny

  • 1 szklanka śmietany 36 %

  • 1 szklanka kwaśnej śmietany

  • 1 lmleka

  • 4 jajka

  • 150 g cukru

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • Oraz:

  • 1,5 kg truskawek

  • 2 galaretki truskawkowe

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotować ciasto: ciastka zmiksować z roztopionym masłem i żółtkiem. Rozwałkować ciasto i włożyć do wyłożonej papierem blaszki. Dokładnie docisnąć i schłodzić w lodówce.

  • Mleko zagotować z kremówką, cukrem i cukrem waniliowym. Gdy zacznie wrzeć, zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając wsypać kaszę.

  • Następnie dodać kwaśną śmietanę i żółtka, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Gdy ostygnie dodać pianę ubitą z białek i proszek do pieczenia.

  • Spód ciasta posmarować dżemem i wyłożyć na niego masę. Wstawić do piekarnika i piec 35 minut w 170 st.C.

  • Gdy ciasto ostygnie udekorować je truskawkami i zalać galaretką. Odstawić do stężenia do lodówki.

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,8