Tarta z masą twarożkowo-malinową i morelami

2021-03-29
Tarta z malinami i morelami
Autor: Shutterstock Tarta twarogowa z malinami i morelami smakuje obłędnie.
łatwy
0 min
4

Tarta malinowo-morelowa to kwintesencja letnich smaków i aromatów. To połączenie pysznego, kruchego ciasta z malinowo-twarożkową masą i kawałkami świeżych moreli przyprawia o zawrót głowy.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelceKup online

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem! Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

 

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 175 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masla
  • 60 g cukru
  • 1 jajko
  •  
  • Masa:
  • 200 g twarogu sernikowego
  • 100 g cukru
  • 1 małe opakowanie śmietany 30%
  • 1 opakowanie galaretki malinowej
  • 300 g malin
  • 0,5 kg moreli
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Składniki ciasta połączyć. Zagnieść ciasto i włożyć na godzinę do lodówki.
  • Ciasto wyłóż do formy do tarty, przykryj papierem do pieczenia i obciąż 2 garściami grochu.
  • Wstaw do piekarnika i piecz 15 minut w temperaturze 180 st. C. Następnie zdejmij groch i papier i piecz jeszcze 20 min.
  • Wyjmij z piekarnika, odstaw do ostygnięcia.
  • Galaretkę rozpuść w szklance wrzątku. Maliny rozdrobnij blenderem i przetrzyj przez sitko.
  • Śmietanę ubij na sztywno. Twaróg utrzyj z cukrem i musem malinowym.
  • Do masy dodaj tężejąca galaretkę, zmiksuj i połącz z ubitą śmietaną. Masę wyłóż na wystudzony spód.
  • Morele umyj, przepołów i wyjmij pestki. Ułóż na cieście, lekko je wciskając. Wierzch udekoruj malinami.