Tarta z masą twarożkowo-malinową i morelami
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Tarta malinowo-morelowa to kwintesencja letnich smaków i aromatów. To połączenie pysznego, kruchego ciasta z malinowo-twarożkową masą i kawałkami świeżych moreli przyprawia o zawrót głowy.
Kup online
Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem! Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 175 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masla
- 60 g cukru
- 1 jajko
- Masa:
- 200 g twarogu sernikowego
- 100 g cukru
- 1 małe opakowanie śmietany 30%
- 1 opakowanie galaretki malinowej
- 300 g malin
- 0,5 kg moreli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Składniki ciasta połączyć. Zagnieść ciasto i włożyć na godzinę do lodówki.
- Ciasto wyłóż do formy do tarty, przykryj papierem do pieczenia i obciąż 2 garściami grochu.
- Wstaw do piekarnika i piecz 15 minut w temperaturze 180 st. C. Następnie zdejmij groch i papier i piecz jeszcze 20 min.
- Wyjmij z piekarnika, odstaw do ostygnięcia.
- Galaretkę rozpuść w szklance wrzątku. Maliny rozdrobnij blenderem i przetrzyj przez sitko.
- Śmietanę ubij na sztywno. Twaróg utrzyj z cukrem i musem malinowym.
- Do masy dodaj tężejąca galaretkę, zmiksuj i połącz z ubitą śmietaną. Masę wyłóż na wystudzony spód.
- Morele umyj, przepołów i wyjmij pestki. Ułóż na cieście, lekko je wciskając. Wierzch udekoruj malinami.