Pieczony naleśnik z truskawkami i jagodami

Pieczony naleśnik z truskawkami i jagodami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pieczony naleśnik z truskawkami i jagodami to doskonały pomysł na letnie śniadanie lub podwieczorek w upalny dzień. Lekkie ciasto naleśnikowe, bardziej przypominające omlet niż biszkopt i świeże, soczyste owoce to duet doskonały. Przygotowanie jest bardzo proste, jeśli będziecie stosować się do wskazówek. Przed podaniem wystarczy oprószyć cukrem pudrem i gotowe. 

Składniki

  • 250 g truskawek

  • 250 g jagód lub borówek amerykańskich

  • 4 łyżki mąki

  • 4 łyżki cukru

  • 4 jajka

  • 4 łyżki stopionego masła

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • sól

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Truskawki pozbawić szypułek. Ewentualnie wyciąć twarde środki. Jagody przebrać. 

  • Zmiksować wszystkie składniki za wyjątkiem owoców.

  • Ciasto odstawić na 30 minut. Podobnie, jak w przypadku ciasta naleśnikowego, należy pozwolić zadziałać naturze.

  • Żaroodporną formę posmarować masłem, owoce ułożyć na dnie, zalać je ciastem.

  • Piec 45 minut w temp. 170°C. Najlepiej podawać na ciepło, posypane cukrem pudrem.


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,7