Prosta tęczowa babka na Wielkanoc: sprawdzony przepis na tęczowe ciasto
Pieczony naleśnik z truskawkami i jagodami

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Pieczony naleśnik z truskawkami i jagodami to doskonały pomysł na letnie śniadanie lub podwieczorek w upalny dzień. Lekkie ciasto naleśnikowe, bardziej przypominające omlet niż biszkopt i świeże, soczyste owoce to duet doskonały. Przygotowanie jest bardzo proste, jeśli będziecie stosować się do wskazówek. Przed podaniem wystarczy oprószyć cukrem pudrem i gotowe.
Składniki
250 g truskawek
250 g jagód lub borówek amerykańskich
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
4 jajka
4 łyżki stopionego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
sól
cukier puder do posypania
Przygotowanie krok po kroku:
Truskawki pozbawić szypułek. Ewentualnie wyciąć twarde środki. Jagody przebrać.
Zmiksować wszystkie składniki za wyjątkiem owoców.
Ciasto odstawić na 30 minut. Podobnie, jak w przypadku ciasta naleśnikowego, należy pozwolić zadziałać naturze.
Żaroodporną formę posmarować masłem, owoce ułożyć na dnie, zalać je ciastem.
Piec 45 minut w temp. 170°C. Najlepiej podawać na ciepło, posypane cukrem pudrem.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska