Lekki placek z borówkami: przepis na clafoutis z borówką amerykańską

Lekki placek z borówkami: przepis na clafoutis z borówką amerykańską

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Deser idealny - lekki placek z borówkami amerykańskimi

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Dużo owoców i mało ciasta - ten lekki placek z borówkami amerykańskimi to marzenie każdego łasucha. Owoce borówki skąpane w cieście naleśnikowym i zapieczone zamieniają się w fantastyczny deser od którego trudno się oderwać. Dzielę się z Wami moim ulubionym przepisem Julii Child. Można jeść go łyżkami, takie to dobre! Polecam!

Składniki

  • 1 ¼ szklanki mleka 3,2% tłuszczu

  • ⅔ szklanki cukru pudru

  • 3 jajka

  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego

  • ⅛ łyżeczka soli

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 2 szklanki (ok. 250 g) borówek amerykańskich

  • forma okrągła o średnicy 24 cm lub kwadratowa o boku 20 cm

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.

  • Za pomocą miksera ręcznego, kielichowego lub malaksera wymieszaj mleko, ⅓ szklanki cukru, jajka, wanilię, sól i mąkę. Miksuj, aż mieszanina będzie gładka i spieniona.

  • Formę do pieczenia lekko natłuść masłem i wlej ciasto do wysokości 1 cm. Wstaw do piekarnika i pozostaw ciasto na około 5 minut, aż jego wierzch lekko się zetnie.

  • Wyjmij z piekarnika, rozłóż borówki, posyp pozostałym cukrem i wylej na wierzch resztę ciasta.

  • Wstaw do piekarnika i piecz około 50 minut. 

Ocena: 3,5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).