Kruche babeczki z galaretką owocową

2021-03-29
Kruche babeczki z galaretką owocową
Autor: Shutterstock Kruche babeczki z galaretką owocową to pyszny deser na niedzielę. 
łatwy
30 min
4

W sezonie na przetwory kruche babeczki można nadziać galaretką przygotowaną na bazie dżemu lub konfitury. Można wykorzystać truskawki, czereśnie, wiśnie. Pamiętać należy, że przygotowując przetwory lub gotując zupę z wiśni lub czereśni, należy wyjąć pestki. Zawierają kwas pruski, który w nadmiarze może zaszkodzić.

SKŁADNIKI

  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • sól
  • 1 kg wiśni lub czereśni
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki żelatyny instant

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce wydryluj, zalej odrobiną wody, zagotuj. 
  • W kilku łyżkach gorącego płynu rozpuść żelatynę, wymieszaj z owocami i cukrem. 
  • Do mąki dodaj szczyptę soli, pokrojone masło, posiekaj nożem. 
  • Dodaj cukier puder, żółtka, śmietanę. Składniki połącz, siekając, a następnie zagnieć ciasto. 
  • Zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.
  • Ciasto rozwałkuj na cienki placek, wyłóż nim foremki do babeczek. 
  • Piecz 10–15 minut w temp. 200°C.
  • Gdy babeczki przestygną, nałóż do nich tężejące owoce.