Gruszki w kruchym cieście - jak przyrządzić? PRZEPIS

2021-03-29
Gruszki w kruchym cieście - jak przyrządzić? PRZEPIS
Autor: Shutterstock Gruszki można zawinąć lub owinąć w kruche ciast i podać z kapką miodu
łatwy
45 min
4

Gdy zastanawiamy się, jak wykorzystać sezon na gruszki w naszym menu, najczęściej myślimy o gruszkach w occie, gruszkach w syropie czy deserowych gruszkach w alkoholu. A może tak gruszki w cieście?

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg mąki
  • 20 dkg masła
  • 1 jajko
  • 5 dkg cukru
  • szczypta soli
  • 8 średnich gruszek
  • 2 czubate łyżki rodzynek
  • rum lub aromat rumowy
  • 50 g masła podzielone na 8 kawałeczków
  • cukier puder
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżka wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie składniki kruchego ciasta zagniatamy, następnie dodajemy powoli zimnej wody, aż do uzyskania elastycznej konsystencji. Gdy już ciasto będzie wyrobione, kształtujemy go w kulę, zawijamy w folię i wstawiamy na kilka godzin do lodówki (można je zrobić dzień wcześniej wieczorem).
  • Wcześniej też trzeba namoczyć w rumie garść rodzynek.
  • Ciasto przygotowane według podanych ilości składników wystarcza na 8 gruszek. Gruszki powinny być dość twarde.
  • Owoce obieramy pozostawiając im ogonki. Gniazda wydrążamy od dołu. W otwory wkładamy odsączone rodzynki z kawałkiem masła.
  • Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Trzeba teraz z placka wykroić 8 kwadratów, w które “ubierzemy” gruszki. Zanim zaczniemy oblepiać owoce, trzeba gruszki posypać cukrem pudrem. Najłatwiej jest gruszkę postawić na środku kawałka ciasta, ciasno oblepić i zgnieść przy ogonku.
  • Gruszki ustawiamy na blasze pionowo, oczywiście ogonkami do góry. Przed pieczeniem smarujemy ciasto roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do rozgrzanego piernika o temperaturze około 160-180°C. Pieczemy około 45 minut.
  • Gruszki w cieście podajemy na dwa sposoby. Na ciepło (wtedy bez dodatków) lub na zimno jako ciastko – wówczas z dodatkiem bitej śmietany.