Ciasto ucierane na kefirze z malinami

2021-03-29
Ciasto ucierane na kefirze z malinami
Autor: Shutterstock Puszysty biszkopt proszkowy i maliny - para doskonała 
łatwy
30 min
4

Ciasto ucierane na kefirze z malinami to łatwy przepis na pyszny letni deser. Idealne zakończenie rodzinnego obiadu lub doskonały podwieczorek w gronie przyjaciół. Delikatne, puszyste ciasto i słodycz malin, czy może być coś lepszego? 


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 400 g malin
  • 3 jajka
  • 240 g cukru, czyli 1 szklanka
  • 400 g kefiru
  • 110 ml oleju
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukru wanilinowego
  • 400 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • papier do pieczenia lub masło i bułka tarta do przygotowania formy
  • cukier puder do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka ubić ze szczyptą soli, potem dosypać cukier i dalej mieszać, aż do rozpuszczenia cukru. Dodać ekstrakt wanilii, kefir i olej, dobrze wymieszać.
  • Dodać porcjami mąkę i proszek do pieczenia. Dobrze zmiksować.
  • Ciasto wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką. 
  • Maliny ułożyć na wierzchu.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 40 minut. 
  • Przed podaniem oprószyć cukrem w pudrze.