Ciasto ucierane na kefirze z malinami

Ciasto ucierane na kefirze z malinami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Puszysty biszkopt proszkowy i maliny - para doskonała 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Ciasto ucierane na kefirze z malinami to łatwy przepis na pyszny letni deser. Idealne zakończenie rodzinnego obiadu lub doskonały podwieczorek w gronie przyjaciół. Delikatne, puszyste ciasto i słodycz malin, czy może być coś lepszego? 

Składniki

  • 400 g malin

  • 3 jajka

  • 240 g cukru, czyli 1 szklanka

  • 400 g kefiru

  • 110 ml oleju

  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukru wanilinowego

  • 400 g mąki

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 szczypta soli

  • papier do pieczenia lub masło i bułka tarta do przygotowania formy

  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jajka ubić ze szczyptą soli, potem dosypać cukier i dalej mieszać, aż do rozpuszczenia cukru. Dodać ekstrakt wanilii, kefir i olej, dobrze wymieszać.

  • Dodać porcjami mąkę i proszek do pieczenia. Dobrze zmiksować.

  • Ciasto wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką. 

  • Maliny ułożyć na wierzchu.

  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 40 minut. 

  • Przed podaniem oprószyć cukrem w pudrze. 


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4