Rozkosznie kremowe ciasto z suszonymi śliwkami

2021-03-29
Rozkosznie kremowe ciasto z suszonymi śliwkami
Autor: Shutterstock Ciasto z suszonymi śliwkami smakuje wybornie, a nie jest trudne.
łatwy
30 min
4

Pyszne kruche ciasto, delikatna kremowa masa kakaowa i suszone śliwki. To skalda się na znakomity deser - delikatne i kremowe ciasto z suszonymi śliwkami.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
  • szczypta soli
  •  
  • Krem:
  • 1 puszka mleka skondensowanego
  • 1 kostka masła
  • 1 łyżka kakao
  • 100 g suszonych śliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śliwki zalej gorącą wodą i odstaw na kilka godzin, jeśli mają pestki usuń je, gdy owoce zmiękną.
  • Margarynę roztop na małym ogniu, dodaj do niej cukier, przesianą mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszaj.
  • Do masy dodaj zmielone orzechy, miód, śmietanę i sól, wymieszaj i wyrób gładkie ciasto. Przełóż do tortownicy i upiecz w 200 st. C przez 40-50 min.
  • Gdy ciasto ostygnie podziel je na trzy krążki. Środkowy krążek pokrusz drobno.
  • Zagotuj skondensowane mleko, a gdy ostygnie utrzyj je z masłem i kakao na gładką masę.
  • Krążek ciasta posmaruj kremem, ułóż warstwę śliwek i przykryj drugim krążkiem, posmaruj go kremem i posyp okruchami. Udekoruj śliwkami i orzechami.