Rozkosznie kremowe ciasto z suszonymi śliwkami
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Pyszne kruche ciasto, delikatna kremowa masa kakaowa i suszone śliwki. To skalda się na znakomity deser - delikatne i kremowe ciasto z suszonymi śliwkami.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki miodu
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
- szczypta soli
- Krem:
- 1 puszka mleka skondensowanego
- 1 kostka masła
- 1 łyżka kakao
- 100 g suszonych śliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śliwki zalej gorącą wodą i odstaw na kilka godzin, jeśli mają pestki usuń je, gdy owoce zmiękną.
- Margarynę roztop na małym ogniu, dodaj do niej cukier, przesianą mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszaj.
- Do masy dodaj zmielone orzechy, miód, śmietanę i sól, wymieszaj i wyrób gładkie ciasto. Przełóż do tortownicy i upiecz w 200 st. C przez 40-50 min.
- Gdy ciasto ostygnie podziel je na trzy krążki. Środkowy krążek pokrusz drobno.
- Zagotuj skondensowane mleko, a gdy ostygnie utrzyj je z masłem i kakao na gładką masę.
- Krążek ciasta posmaruj kremem, ułóż warstwę śliwek i przykryj drugim krążkiem, posmaruj go kremem i posyp okruchami. Udekoruj śliwkami i orzechami.