Egipski tort migdałowy: słodki i pyszny. Palce lizać!

2021-03-29
Egipski tort migdałowy: słodki i pyszny. Palce lizać!
Autor: Shutterstock Przepyszny tort z chrupiącym wnętrzem
łatwy
60 min
4

Egipski tort migdałowy jest słodki i pyszny. Po prostu palce lizać! Delikatne ciasto orzechowe przełożone pysznym kremem cukierniczym to prawdziwe arcydzieło. A przecież tak łatwo go zrobić!

 


Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Na placki:
  • 9 białek kurzych jaj
  • 7,5 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki mąki
  • 150 g mielonych migdałów
  • Na krem:
  • 10 żółtek kurzych jaj
  • 10 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 350 ml mleka
  • 170 g masła
  • Na krem z karmelem i płatkami migdałowymi:
  • 350 ml śmietany 30% tłuszczu
  • 200 g cukru
  • 120 g płatków migdałowych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zaczynamy od kremu: miksujemy żółtka z cukrem, mąką, cukrem wanilinowym i mlekiem.
  • Mieszaninę podgrzewamy, cały czas mieszając i doprowadzamy do wrzenia. Gdy tylko płyn zacznie się podnosić, zdjąć z ognia i jeszcze 2 minuty mieszać. Ostudzić.
  • Gdy masa ostygnie, dodać do niej masło pokrojone na kawałki i ubić razem na puszysty krem.
  • W czasie gdy krem stygnie, zajmujemy się plackami. Białka ubijamy na puszystą pianę, dodajemy cukier i dalej ubijamy, aż stanie się lśniąca.
  • Do ubitej piany dodajemy mąkę i zmielone migdały, mieszamy do uzyskania jednorodnej masy.
  • Na papierze do pieczenia rysujemy trzy koła. I za pomocą rękawa cukierniczego zapełniamy je masą.
  • Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C i pieczemy około 20 minut. Wyjmujemy i studzimy.
  • Teraz pora na krem z karmelem i migdałami. Cukier stopić na patelni, lekko go karmelizując, gdy osiągnie kolor miodu, zdjąć go i wylać cienką warstwę na papier do pieczenia. Gdy ostygnie, przykryć drugą warstwą papieru i za pomocą wałka pokruszyć bardzo drobno.
  • Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni.
  • Śmietanę ubić, dodać do niej pokruszony karmel i uprażone migdały.
  • Na każdy placek ciasta nałożyć 1/3 kremu oraz cienką warstwę kremu z karmelem. Powtarzamy to jeszcze dwukrotnie.
  • Tort posmarować z wierzchu kremem z karmelem. Wierzch posypać płatkami migdałowymi.
  • Odstawić na 1 godzinę, a następnie delektować się z filiżanką kawy.