Ciasto piernikowe na herbacie: łatwy przepis na miękki piernik z kremem budyniowym

Ciasto piernikowe na herbacie: łatwy przepis na miękki piernik z kremem budyniowym

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Efektowne i pyszne ciasto herbaciane z kremem budyniowym udekorowane lukrowanymi pierniczkami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Ciasto piernikowe na herbacie może zastąpić tradycyjny piernik przełożony powidłami. Miękkie warstwy herbacianego piernika przełożone puszystym kremem budyniowym wzbudzą szczery zachwyt Twoich bliskich. To łatwe ciasto o przepysznym smaku. 

Składniki

  • Na ciasto:

  • 1 czubata łyżeczka czarnej herbaty zaparzona w 250 ml gorącej wody

  • 5 jajek

  • 250 ml oleju

  • 5 łyżek miodu

  • 1/2 (110 g) szklanki cukru

  • 3 szklanki (400 g) mąki pszennej

  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1-2 łyżki przyprawy do piernika

  • 1/4 łyżeczki soli

  • 1 forma tortowa o średnicy około 22 cm

  • Na krem:

  • 500 ml mleka 3,2%

  • 1 budyń śmietankowy bez cukru

  • 2 czubate łyżki mąki pszennej

  • 150 g masła

  • 1-2 łyżki cukru pudru

  • Na dekorację:

  • 6-8 lukrowanych pierniczków: Pierniczki świąteczne - przepis na kruche ciasteczka bożonarodzeniowe

Przygotowanie krok po kroku:

  • W jednej misce zmiksować wszystkie płynne składniki. W drugiej wymieszać suche składniki.

  • Do płynnych składników dodawać po trochu suche składniki, aż do ich wyczerpania. 

  • Piekarnik rozgrzać do 180°C. 

  • Do wysmarowanej tortownicy wlać 1/4 ciasta i wstawić do piekarnika. Piec 20 minut. Wyjąc ciasto na kratkę, aby przestygło. 

  • Do formy ponownie wlać 1/4 ciasta, wstawić do piekarnika, piec 20 minut. Czynność powtórzyć z pozostałym ciastem. W ten sposób otrzymamy 4 krążki ciasta piernikowego. 

  • Na wystudzony krążek ciasta nałożyć 1/4 kremu, przykryć kolejnym plackiem i ponownie posmarować kremem. Powtarzać do wyczerpania składników. Wierzch ciasta również pokryć kremem. 

  • Boki ciasta tylko lekko posmarować kremem, tak aby prześwitywało ciasto. Ten rodzaj dekoracji nazywamy gołym tortem - naked cake.

  • Wierzch ciasta udekorować lukrowanymi pierniczkami.

Ocena: 2,3
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).