Wspaniałe ciasto z bananami i nutellą: łatwy przepis na pyszny deser

Ciasto z bananami i nutellą
Autor: Shutterstock Ciasto z bananami i nutellą posypane orzechami laskowymi
łatwy
30 min
4

Ciasto z bananami i nutellą to jest to! Słodkie, wilgotne i pyszne! Czasem proste sposoby są najlepsze. Marzy Ci się czekoladowe ciasto, ale nie masz tabliczki czekolady? Wystarczy krem czekoladowo-orzechowy, który przeniesie Cie w słodką krainę łasucha. Oto przepis na wspaniałe ciasto z bananami i nutellą. Najłatwiejszy przepis na pyszny deser lub podwieczorek!

Nugat - czekolada i orzechy laskowe

Czekolada to jeden z najlepszych wynalazków człowieka. Jako czwarta dołączyła do chleba, wina (piwa) i sera, pokarmów, które wymyślił człowiek w swojej niczym nie poskromionej kreacji. 

Z czekolady, a szczególnie z jej głównego składniki zmielonych ziaren kakaowca, można przygotować mnóstwo pysznych deserów. 

Dodatek orzechów laskowych, zmienia pyszną czekoladę w boski nugat. Ten smak jest po prostu rozkoszny.

Oto kilka świetnych przepisów o smaku kremu orzechowo-czekoladowego przygotowanych przez redaktorki serwisu Beszemel.pl

Proste ciasto czekoladowe z Nutelli: przepis szybki i banalnie łatwy

Domowe krówki z nutelli, czekolady i mleka skondensowanego

Domowy likier z nutelli: orzechowo-czekoladowa rozkosz

 

SKŁADNIKI

  • 100 g masła
  • 150 g cukru
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 3 dojrzałe banany o brązowej skórce, obrane i zmiksowane na puree
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g mąki
  • 1 szczypta soli
  • 6 łyżeczek kremu czekoladowo-orzechowego np. Nutelli lub jeszcze lepiej Domowej nutelli
  • 2 łyżki orzechów laskowych, obranych
  • oraz 
  • 1 tortownica lub 1 duża forma keksowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacznij od włączenia piekarnika i rozgrzania go do 180°C.
  • Miękkie masło (w temperaturze pokojowej) zmiksuj z cukrem na najwyższych obrotach na puszystą masę.
  • Dodaj jajka i zmiksuj ponownie.
  • Dodaj banany i wymieszaj.
  • Dodaj porcjami mąkę, proszek do pieczenia i mieszaj na niskich obrotach od uzyskania jednolitego ciasta.
  • Przełóż ciasto do formy wysmarowanej masłem.
  • Na powierzchnię ciasta wyłóż w odstępach 6 łyżeczek kremu orzechowo-czekoladowego. Za pomocą czubka noża lekko przemieszaj krem z  ciastem. Nie należy być zbyt dokładnym. Chodzi jedynie o efekt marmurkowy.
  • Wierzch posypać orzechami laskowymi.
  • Wstawić do piekarnika i piec 45-50 minut lub do chwili, gdy drewniany patyczek wbity w ciasto po wyjęciu będzie suchy.
  • Wyjąć, pozostawić w foremce do ostygnięcia.
  • Przed podaniem pokroić na kawałki.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej