Tort w kształcie serca

Tort w kształcie serca

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tort nie tylko na Walentynki...

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 20 OSÓB

Torty są piękną ozdobą stołu, a niektóre nawet prawdziwymi arcydziełami. Oczywiście mowa o tortach i przekładańcach, przygotowywanych najczęściej z ciasta biszkoptowego. Wybór kremów do tych ciast jest spory – od tradycyjnych maślanych czy serowych po lekką bitą śmietanę, a w nich pierwsze skrzypce może grać czekolada. My proponujemy tort w kształcie serca, który sprawdzi się w na każdą okazję! 

Składniki

  • Ciasto:

  • 1 i 1/2 tabliczki (150 g) czekolady deserowej

  • 100 g masła

  • 1/2 szklanki cukru

  • 5 jajek

  • niepełna szklanka mąki

  • 100 g zmielonych orzechów włoskich

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • tłuszcz i bułka tarta do blachy

  • Do dekoracji:

  • 2 tabliczki (200 g) czekolady deserowej

  • 2 łyżki śmietanki kremówki 30-proc.

  • owoce (np. porzeczki, truskawki, jeżyny)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zmielone orzechy wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia.

  • Czekoladę rozpuścić, żółtka oddzielić od białek.

  • Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę i ucierać dalej, dodając na przemian po jednym żółtku, po łyżce stopionej czekolady i po łyżce mąki wymieszanej z orzechami i proszkiem do pieczenia.

  • Z białek ubić pianę na sztywno i delikatnie połączyć z ciastem.

  • Przełożyć je do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą blachy w kształcie serca.

  • Piec w temperaturze 170°C przez 40 minut.

  • Przeznaczoną do dekoracji czekoladę rozpuścić na parze i dokładnie wymieszać ze śmietanką. Upieczone i jeszcze ciepłe ciasto posmarować masą czekoladową. Udekorować owocami sezonowymi.

  • Przepis pochodzi z książki „CZEKOLADA”, którą kupisz w salonikach prasowych i na stronie: www.sklep.grupazpr.pl, w zakładce SuperHobby

Ocena: 5