Brownie bez pieczenia: zdrowy i pyszny deser bez mąki i jajek

Brownie bez pieczenia: zdrowy i pyszny deser bez mąki i jajek

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszne brownie bez pieczenia z migdałami, polewa czekoladową i świeżymi owocami jagodowymi

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Brownie bez pieczenia to pyszna alternatywa dla wszelkich batoników i kupnych słodyczy. Brownie na bezgrzeszny deser nie zawiera mąki i jajek. Jest w pełni wegański, ale przede wszystkim zdrowy i bardzo smaczny. Kakao jest skarbnicą substancji, które uspokajają, poprawiają humor i zwiększają popęd seksualny.  Natomiast migdały łagodzą stres i koją nerwy, a także obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi, zapobiegając tym samym miażdżycy i cukrzycy. Brownie ze sporą ilością kakao i migdałów poprawia humor od pierwszego kęsa! Koniecznie wypróbujcie przepis na pyszne brownie bez pieczenia!

Składniki

  • Ciasto:

  • 2½ filiżanki daktyli bez pestek

  • 1 1/2 szklanki migdałów

  • 6 łyżek kakao dobrej jakości

  • 1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

  • 2 łyżeczki wody

  • 1/4 + 1/8 łyżeczki soli

  • Polewa:

  • 1/4 szklanki kakao

  • ¼ szklanki czystego syropu klonowego lub syropu z agawy

  • 2 łyżki oleju roślinnego lub stopionego oleju kokosowego

  • 1/2 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego

  • Dekoracja:

  • 1/2 szklanki posiekanych migdałów

  • 1/2 szklanki świeżych owoców jagodowych

  • 1 łyżka listków mięty lub melisy

  • oraz kwadratowa forma o wymiarach 23x23 cm

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do misy malaksera dodaj daktyle, migdały, 6 łyżek kakao, 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii, wody i soli. Zmiksuj na gładką masę. Na początku może się wydawać, że masa jest zbyt sucha, ale nie dodawaj wody.

  • Przełóż do formy posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię masy i dociśnij do dna, aby masa równomiernie była rozłożona.

  • W misce połącz kakao z ekstraktem wanilii i syropem klonowym oraz olejem. Mieszaj do uzyskania jednolitej polewy.

  • Wylej polewę na deser i wygładź jej powierzchnię. Posyp pokruszonymi migdałami. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.

  • Przed podaniem udekoruj świeżymi owocami i listkami.

Kakao i orzechy - para doskonała 

W tym przepisie wykorzystałyśmy migdały, tutaj więcej o właściwościach migdałów Ale można wykorzystać nieomal każdy rodzaj orzechów: laskowe, włoskie, nerkowce, ziemne. Każdy rodzaj orzechów to skarbnica substancji odżywczych w tym witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz antyoksydanty spowalniające procesy starzenia i działające przeciwzapalnie. Warto dodać garść orzechów do naszego tygodniowego menu. Są kaloryczne, ale jedzone w umiarkowanej ilości są źródłem długowieczności. Szczególnie w połączeniu z kakao, tutaj więcej o właściwościach odżywczych kakao. Kakao i inne produkty pochodzące z ziarna kakaowego są skarbnicą przeciwutleniaczy, głównie polifenoli. Wykazano, że ziarna kakao - ale tylko te surowe - mają piętnastokrotnie wyższą zawartość antyoksydantów niż czarne jagody, dwudziestokrotnie wyższą niż czerwone wino i trzydziestokrotnie wyższą niż zielona herbata.

Czekoladowe ciasto na pocieszenie?

Czekolada, ale przede wszystkim kakao zawiera polifenole, które przeciwdziałają chorobom neurodegeneracyjnym mózgu. Badania nad wpływem kakao na mózg potwierdziły, że substancje zawarte w ziarnie kakaowca poprawiają pamięć, procesy uczenia i również uspokajają i relaksują. Zatem nic nie stoi na przeszkodzi, by raz w tygodni popełnić czekoladowe ciasto. Oto przepis dla alergików Brownie bez glutenu i bez mleka.  Polecamy również Brownie z sernikiem - przepis na ciasto 2w1 A dla tych, którzy mają problemy z wypróżnianiem sugerujemy przepis na Brownie cukiniowe - zdrowe i pyszne

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,1