Tarta z migdałami i białą czekoladą: przepis

Tarta z migdałami i białą czekoladą: przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tarta z migdałowo-czekoladowym nadzieniem to elegancki deser

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Delikatne kruche ciasto, a na nim czekoladowo-migdałowy farsz. Pycha! Mówimy, jak zrobić tartę z migdałami i białą czekoladą - rewelacyjny deser z kuchni francuskiej.

Składniki

  • Składniki:

  • 150 g mąki pszennej

  • 25 g cukru

  • 125 g pokrojonego w kostkę masła

  • 1 łyżka wody

  • Nadzienie:

  • 150 ml płynnego miodu

  • 50 g masła

  • 75 g brązowego cukru

  • 3 rozkłócone jajka

  • 100 g pokrojonych migdałów bez skórki

  • 100 g pokrojonej białej czekolady

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę, cukier i masło rozetrzyj na tzw. zacierki. Dolej wodę i wyrób ciasto. Owiń ciasto folią i schłodź w lodówce przez około 30 minut.

  • Rozwałkuj ciasto na oprószonej mąką stolnicy. Po czym wyłóż nim okrągłą formę do pieczenia tart o średnicy około 24 cm. Nakłuj ciasto widelcem i ponownie wstaw do lodówki na pół godziny.

  • Wyłóż na ciasto aluminiową folię, obciąż ją ziarnami fasoli lub grochem. Podpiecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni C przez około 15 minut. Usuń folię i ziarna. Piecz tartę przez kolejny kwadrans.

  • W tym czasie przygotuj nadzienie tarty. Na małym ogniu roztop w rondelku miód, masło oraz cukier. Zdejmij rondel z ognia, pozostaw do przestygnięcia. Dodaj jajka, czekoladę i migały. Dobrze wymieszaj.

  • Przelej farsz na podpieczone ciasto. Piecz całość przez około 30-40 minut, aż farsz się zetnie.

  • Upieczone ciasto wyjmij z formy dopiero po całkowitym przestygnięciu.

Ocena: 0