Wyśmienita szarlotka „3 szklanki” bez jajek: pyszny smak, łatwe wykonanie

Wyśmienita szarlotka „3 szklanki” bez jajek: pyszny smak, łatwe wykonanie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

To więcej niż szarlotka, to pyszny tort jabłkowy

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Szarlotka „3 szklanki” jest zadziwiająco łatwa w przygotowaniu i niebiańsko pyszna. Przepis idealny dla początkujących. Delikatne ciasto z kaszy manny robi się szybko. Nie potrzeba tu jajek, a jeśli zastąpisz mleko krowie mlekiem migdałowym, to otrzymasz wegańską szarlotkę. Rezultat jest po prostu oszałamiający.

Składniki

  • 1 szklanka kaszy manny

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 szklanka cukru

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 szczypta soli

  • 5 jabłek

  • 3 łyżki soku z cytryny

  • 1 szklanka mleka krowiego lub migdałowego

  • masło do przygotowania formy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na początku należy zmieszać wszystkie suche składniki: kaszę mannę, mąkę, cukier i proszek do pieczenie oraz sól. Sól dodaje się aby podkręcić słodki smak. To tajemnica wszystkich cukierników.

  • Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać sok z cytryny i wymieszać.

  • Tortownicę posmarować masłem.

  • Na dno tortownicy wysypać 1/4 mieszanki suchych składników, następnie wyłożyć 1/3 startych jabłek, znowu wysypać 1/4 suchych składników, wyrównać i przykryć 1/3  jabłek, ponownie posypać suchymi składnikami i wyłożyć resztę jabłek. Na wierzch wysypać resztę suchych składników.

  • Na koniec zalać wrzącym mlekiem. Za pomocą noża lub długiego widelca nakłuć kilka razy ciasto, aby mleko dostało się do samego dna.

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 50 minut.

  • Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia, dzięki czemu będzie soczysty, delikatny i nie będzie się rozsypywać.

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,4