Domowa szarlotka: przepis Anny Komorowskiej

Domowa szarlotka: przepis Anny Komorowskiej

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pyszną ciepłą szarlotkę najlepiej serwować z bitą śmietaną i lodami waniliowymi

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Anna Komorowska w kuchni zdradza swoje kulinarne przepisy. Przez lata musiała przecież wykarmić męża i piątkę dzieci. W książce "Wykwintna kuchnia polska" można znaleźć przepisy Anny Komorowskiej - np. na domową szarlotkę. Przekonaj się, jak smakuje szarlotka według przepisu Anny Komorowskiej - pierwszej damy.

Składniki

  • 150 g mąki pszennej

  • 100 g masła

  • 50 g cukru pudru

  • żółtko

  • skórka z cytryny

  • 2 kg jabłek

  • 150 g cukru kryształu

  • 50 g masła

  • łyżeczka cynamonu

  • 2 goździki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mocno schłodzone masło drobno posiekać z mąką i cukrem pudrem. Dodać do tego żółtko i skórkę z cytryny.

  • Trochę ciasta odłożyć, resztę rozwałkować na grubość 0,5 cm, przełożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem i piec w temperaturze 175 stopni C do zarumienienia (ok. 15 minut).

  • Następnie jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w cząstki.

  • Do szerokiego garnka włożyć masło i cukier. Smażyć około 10 minut, aż cukier zacznie się rozpuszczać.

  • Dodać pokrojone jabłka i goździki, prażyć, aż jabłka będą miękkie i woda odparuje. Pod koniec należy dodać cynamon.

  • Gotową masę z jabłek włożyć na podpieczony spód, wierzch wyrównać, na tartce zetrzeć odłożone ciasto i wstawić do pieca nagrzanego do temperatury 185 stopni C na około 15-20 minut. Ciasto można podawać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.

Ocena: 3,5