Jabłka pod kruszonką: przepis na smaczny i zdrowy deser na Boże Narodzenie

Jabłka pod kruszonką: przepis na smaczny i zdrowy deser na Boże Narodzenie

Jabłka pod kruszonką - smaczny i zdrowy deser na Boże Narodzenie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Jabłka pod kruszonką mogą okazać się wspaniałą świąteczną alternatywą dla ciężkich ciast z dużą ilością tłustego kremu. Chociaż w trakcie Bożego Narodzenia najczęściej robimy sobie wolne od diety i bez wyrzutów sumienia oddajemy się konsumpcji słodyczy, to jednak przygotowując świąteczne dania warto pomyśleć także i o mniej kalorycznych słodkich przekąskach - na przykład o jabłkach pod kruszonką.

Składniki

  • 25 dag mąki
  • 14 dag masła
  • 12 dag cukru
  • żółtko
  • 1 kg twardych jabłek
  • szczypta cynamonu albo kardamonu
  • garść orzechów włoskich

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z mąki, masła, cukru i żółtka zagniatamy kruszonkę.

  • Jeśli będzie zbyt sypka, dodajemy więcej masła.

  • Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na większe kawałki.

  • Jabłka smażymy krótko na maśle z dodatkiem cynamonu albo kardamonu.

  • Jabłka przekładamy do kokilek wysmarowanych masłem. Posypujemy kruszonką i posiekanymi orzechami. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, aż kruszonka się zezłoci (ok. 20 minut).