Mrożenie żółtek - jak zamrozić żółtka jajek?
Czasami zdarza się tak, że przygotowujemy danie, w którym używamy jedynie białek. Co zrobić z pozostałymi z jaj żółtkami? Można przechować je w zakręconym szczelnie słoiku, ale maksymalnie do 1-2 dni. Jeśli wiadomo, że żółtek nie uda się tak szybko zużyć, warto je zamrozić. Jak mrozić żółtka?
Spis treści
- Jak zamrozić żółtka?
- Mrożenie żółtek w pojemnikach do lodu
- Mrożenie utartych żółtek
- Jak używać mrożonych żółtek?
Jak zamrozić żółtka?
Żółtka jajek można zamrozić, podobnie jak białka. Jednak, aby się dobrze zachowały należy użyć "utrwalacza"w postaci cukru lub soli. Potrzebujesz do tego oczywiście żółtek, a także cukru lub soli, pojemnika do mrożenia lodu w kostkach oraz torebki strunowej lub zamykanego, plastikowego pojemnika na żywność.
Mrożenie żółtek w pojemnikach do lodu
Najlepiej żółtka mrozi się w pojemnikach do mrożenia lodu. Dobrze jest znaleźć tackę z odpowiednio dużymi przegródkami. W każdą przegródkę wkładamy po jednym żółtku, posypujemy szczyptą cukru lub soli. Następnie wkładamy do zamrażalki na 24 godziny, aby dobrze zamarzły. Po tym czasie wyjmujemy pojemniki z zamrażalki i wyciskamy zamrożone żółtka do plastikowego, zamykanego szczelnie pojemnika lub plastikowej torebki z zapięciem strunowym.
Mrożenie utartych żółtek
W innej wersji można najpierw żółtka dokładnie utrzeć z odrobiną soli lub cukru i ( na 4 żółtka używamy 1/8 łyżeczki soli lub 1,5 łyżeczki cukru). Tak przygotowane żółtka rozlewamy do pojemnika do mrożenia lodu. Dalej postępujemy jak w pierwszej wersji.
Jak używać mrożonych żółtek?
Przed użyciem można takie żółtka rozmrozić - najlepiej w lodówce, aby proces nie był zbyt gwałtowny. Można również zamrożone żółtka zetrzeć na tarce i takie wiórki dodać do potrawy czy ciasta.