Szybkie ciasto z wiśniami

Szybkie ciasto z wiśniami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszne ciasto z wiśniami, które można przygotować bardzo szybko

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Szybkie ciasto z wiśniami to pyszny pomysł na podwieczorek w letnie popołudnie. Ciasto z wiśniami można przygotować dosłownie w ciągu kilku minut. Gorzej z wydrylowaniem wiśni, ale jeśli już się z nimi uporacie, to połowa sukcesu. Puszyste ciasto z soczystymi wiśniami polubią wszyscy domownicy. 

Składniki

  • 4 jajka 

  • 120 g cukru

  • 240 g mąki pszennej

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 100 ml oleju

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru wanilinowego

  • 300 g wiśni, wydrylowanych Jak drylować wiśnie i czereśnie bez drylownicy?

  • masło i bułka tarta lub pergamin do przygotowania formy do pieczenia

  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jajka utrzeć z cukrem i szczyptą soli na puch. 

  • Dodać porcjami mąkę i proszek do pieczenia, dobrze wymieszać.

  • Dolać olej i ekstrakt wanilii, ponownie wymieszać do połączenia składników. 

  • Ciasto przelać do formy posmarowanej masłem i wyspanej tartą bułką lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

  • Na wierzchu ułożyć wydrylowane wiśnie.

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec około 50 minut. 

  • Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5