ŚLIWKI POD PIERZYNKĄ – łatwy przepis na crumble ze śliwkami [WIDEO]

ŚLIWKI POD PIERZYNKĄ – łatwy przepis na crumble ze śliwkami [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Masz ochotę na ciasto ze śliwkami? Podsuwamy łatwy i sprawdzony przepis.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Śliwki po pierzynką z ciasta polecamy gdy masz ochotę na zdrowy i smaczny deser, łatwy i szybki do przygotowania. Dużą zaletą tego wypieku jest to, że nigdy nie robi się w nim zakalec. Trzy, dwa, jeden, śliwki – start!

Składniki

  • 75 dag śliwek

  • 6 dag (około ¼ kubka) drobnoziarnistego cukru

  • 18 dag (1½ kubka) mąki

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • 6 dag drobnoziarnistego cukru

  • 3/4 kostki zimnego, posiekanego masła

  • całe jajko

  • 125 ml (około ½ szklanki) mleka

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza.

  • Naczynie żaroodporne natłuść.

  • Śliwki opłucz. Pokrój na ćwiartki, usuń pestki.

  • Owoce przełóż do rondelka. Zasyp cukrem, dodaj łyżkę wody. Mieszaj na małym ogniu przez około pięć minut, aż cukier się rozpuści i śliwki nieco zmiękną.

  • Przełóż owoce do naczynia żaroodpornego.

  • Mąkę przesiej do miski.

  • Dodaj cukier, wymieszaj całość.

  • Końcami palców rozetrzyj mąkę i cukier z rozdrobnionym masłem. Powinny powstać „okruszki”.

  • Jajko połącz z mlekiem. Wlej do miseczki z ciastem. Wymieszaj.

  • Dużą łyżką nakładaj ciasto na śliwki.

  • Piecz około 30-40 minut, aż ciasto się upiecze i lekko przyrumieni.

  • Upieczone ciasto posyp cukrem pudrem.

  • Podawaj przestudzone.

Ocena: 1