Peach pie: amerykański placek z brzoskwiniami
Peach Pie (czytaj: picz paj) to rodzaj kruchego placka z brzoskwiniowym nadzieniem rodem ze Stanów Zjednoczonych. Do Ameryki ten rodzaj wypieku przywieźli angielscy emigranci. Dzisiaj "pie" z owocowym nadzieniem uchodzi za kultowe ciasto Ameryki. Na Święto Dziękczynienia przygotowuje się Pumpkin Pie, wersję z nadzieniem dyniowym - pozycja obowiązkowa świątecznego stołu. Wbrew pozorom, "pie" nie jest trudny do przygotowania. Wszystko zaczyna się i kończy od dwóch placków kruchego ciasta, jeden na spód, drugi na przykrycie nadzienia. Co włożycie do środka jest tylko kwestią smaku i możliwości.
O zaletach brzoskwiń, zawartych w nich witaminach, przeczytacie tutaj.
Obieranie brzoskwiń można sobie ułatwić, zanurzając owoce na 2 minuty we wrzątku, a potem w lodowatej wodzie.
SKŁADNIKI
- Na kruche ciasto na placek brzoskwiniowy:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 kostki zimnego masła
- 5 łyżek lodowatej wody
- 1 roztrzepane żółtko do posmarowania placka
- Na nadzienie do placka brzoskwiniowego:
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 szklanka cukru
- 1/4 szklanki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1 torebka cukru wanilinowego
- szczypta cynamonu, tak na czubek łyżeczki
- 4-5 dużych brzoskwiń
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zagniatamy kruche ciasto, formujemy kulę, wkładamy na 2 godziny do lodówki.
- Z wody, cukru, mąki kukurydzianej i soku z cytryny przygotowujemy gęsty kisiel. Dodajemy do niego ekstrakt z wanilii i cynamon. Do kisielu dodajemy brzoskwinie obrane, wypestkowane i pocięte na ósemki. Gotujemy brzoskwinie w kisielu przez 3-5 minut.
- Po wyjęciu ciasta z lodówki dzielimy je na dwie porcje. Rozwałkowujemy 2/3 ciasta i wykładamy nim dno oraz boki specjalnej formy do ciasta typu Pie albo zwykłej tortownicy. Nadzienie wylewamy do formy wylepionej ciastem. Rozwałkowujemy druga porcję ciasta (1/3) i przykrywamy nim formę. Brzegi ciasta szczelnie zalepiamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st. C, pieczemy 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 st. C. Pieczemy jeszcze przez 35 minut.
- Podajemy je na ciepło z gałką lodów waniliowych lub na zimno z bitą śmietaną lub oprószone tylko cukrem pudrem.