Półkruchy placek z jabłkami według Ewy Wachowicz

2021-03-29
Półkruchy placek z jabłkami według Ewy Wachowicz
Autor: Shutterstock Placek z jabłkami na cieście półkruchym to hit jesiennych i zimowych weekendów
średni
120 min
4

Pyszny placek z jabłkami na półkruchym cieście według przepisu Ewy Wachowicz to na pewno remedium na melancholię. Zapach ciasta z jabłkami i cynamonem, roznoszący się po mieszkaniu, kojarzy się z niedzielnym obiadem z bliskimi, jesienią i domowym zaciszem.

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg jabłek
  • 25 dag masła
  • 30 mąki
  • szklanka cukru
  • 4 dag drożdży
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1.5
  • 4 jajka
  • łyżeczka cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże rozkrusz palcami, przesyp do szklanki i zasyp 2 łyżkami cukru.
  • Przesianą mąkę wysyp na stolnice, dodaj proszek do pieczenia i posiekane w kostkę masło. Połącz składniki wyrabiając rękami ciasto.
  • Gdy ciasto połączy się w jednolitą masę zrób w nim dołek i wlej żółtka jajka i dodaj rozpuszczone drożdże. Wyrób rękami ciasto na jednolitą masę.
  • 2/3 ciasta rozwałkuj i przełóż do prostokątnej formy wysmarowanej masłem.
  • Odstaw ciasto w ciepłe miejsce.
  • Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w ósemki.
  • Jabłka poduś na patelni aż trochę zmiękną. Dodaj cynamon.
  • Jabłka przełóż na ciasto. Posyp cynamonem
  • Pozostałe ciasto rozwałkuj i nakryj nim jabłka.
  • Piecz w 180ºC przez 40-45 min.
  • Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem