Kruche ciasto drożdżowe ze śliwkami: tradycyjny przepis [WIDEO]

Kruche ciasto drożdżowe ze śliwkami: tradycyjny przepis [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszne ciasto ze śliwkami to najlepszy deser na jesień.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 9 OSÓB

Co bardziej kojarzy się ze smakiem beztroski i wczesnej, słonecznej jesieni jak nie placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką? Słodka śliwka, rozgrzewający cynamon czy cytrynowy lukier na długie godziny pobudzą nasze zmysły i wprowadzą w błogi nastrój. Jeśli dbamy o linię i taka słodka pokusa może przyprawić nas później o wyrzuty sumienia, możemy zastosować kilka zamienników tradycyjnych składników drożdżówki. Zamiast białego cukru można użyć trzcinowego, który ma co prawda tylko ciut mniejszą kaloryczność, ale za to jest bogatszy w żelazo, cynk, mangan czy fosfor. Mleko krowie można zastąpić mlekiem sojowym, np. ViveSoy o smaku waniliowym, które jest idealnym rozwiązaniem dla osób uczulonych na laktozę, bo zawiera jedynie składniki pochodzenia roślinnego i jest bogate w m.in. wapń, fosfor, potas. Zatem po kulinarną przygodę – do kuchni marsz.

Składniki

  • 1 kg mąki

  • 1 szklanka cukru trzcinowego

  • 10 dag drożdży (cała kostka)

  • 1 ½ szklanki mleka (np. waniliowe ViveSoy)

  • cukier waniliowy

  • 5 jajek

  • 1 kostka margaryny

  • szczypta soli

  • 3 łyżki cynamonu

  • śliwki (ilość zależy od tego, ile owoców chcemy mieć w cieście)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z drożdży, letniego mleka (ok. ½ szklanki) i odrobiny mąki zrobić rozczyn.

  • Mąkę wsypać do miski, gdy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z mąką. Następnie dodać jajka, cukier, cukier waniliowy, cynamon, sól oraz resztę letniego mleka. Wszystko dobrze wyrobić, na koniec dodać rozpuszczoną margarynę. Ciasto uformować w kulkę, zostawić do podwojenia objętości, w ciepłym miejscu.

  • Gdy ciasto podrośnie, należy przełożyć je do nasmarowanej tłuszczem blaszki. Odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce, następnie dodać śliwki, pokrojone w dość cienkie paski (dzięki temu nie zapadną się w głąb ciasta).

  • Nagrzać piekarnik do 180 stopni, wstawić blaszkę, piec ok. 45-50 minut.

Ocena: 0