Jak zrobić ciasto z truskawkami: łatwy przepis

Jak zrobić ciasto z truskawkami: łatwy przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Proste ale efektowne ciasto z truskawkami to hit letnich przyjęć

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Lekkie, kruche ciasto z truskawkami z pianką budyniową i kruszonką to nasza propozycja na sezon letni. Wbrew pozorom przepis jest bardzo prosty, a ciasto doskonałe.

Składniki

  • Ciasto:

  • 200g mąki pszennej

  • 100g masła

  • 30g cukru

  • szczypta soli

  • 1 jajko

  • Nadzienie:

  • 1/2 kg truskawek

  • Delikatna budyniowa pianka:

  • 5 białek

  • pół szklanki drobnego cukru - truskawki są słodkie

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)

  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)

  • 1/3 szklanki oleju słonecznikowego

  • Kruszonka:

  • 185 g mąki pszennej

  • 100 g cukru

  • 125 g masła

  • cukier waniliowy (1 opakowanie)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Wyłożyć nim formę o średnicy 26 cm – część ciasta przeznaczyć na podwyższone brzegi. Formę wyłożoną ciastem włożyć na 30 minut do zamrażarki.

  • Piekarnik nagrzać do 175 st. C. Ciasto podpiec, aby nie wchłaniało wilgoci.

  • Przygotować piankę budyniową: ubijać białka na sztywno. Gdy piana jest już sztywna powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach.

  • Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.

  • Piankę wyłożyć na podpieczony kruchy spód, ułożyć na niej truskawki.

  • Kruszonkę przygotowujemy mieszając mąkę, cukier i cukier waniliowy. Całość polewamy roztopionym i wystudzonym masłem i mieszamy starannie.

  • Tak przygotowaną kruszonką posypujemy ciasto i zapiekamy całość w temperaturze 180 st. C przez ok. 30-40 minut. Ciasto z truskawkami podajemy po wystudzeniu. Smacznego!