Domowy placek z gruszkami: puszysty i pyszny

Domowy placek z gruszkami: puszysty i pyszny

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Placek z gruszkami podany do kawy to słodki deser idealny na rodzinne spotkanie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Domowy placek z gruszkami nie jest trudne do przygotowania. Wystarczy kilka składników, by wyczarować pyszny gruszkowy deser dla całej rodziny,

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 0,5 szklanki cukru

  • 150 g masła

  • 2 łyżeczki ekstraktu wanilii lub cukru wanilinowego

  • 3 jajka

  • 2/3 szklanki mleka

  • 3 dojrzałe gruszki, bez gniazd nasiennych i obrane

  • 1 szczypta soli

  • 0,25 szklanki brązowego cukru

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Gruszki pokroić wzdłuż na półplasterki.

  • W misce ubić do białości masło z cukrem.

  • Dodać ekstrakt wanilii i jajka. Ucierać razem do uzyskania jednorodnej masy.

  • Dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Ubijać jeszcze 1-2 minuty, ale na wolnych obrotach.

  • Dodać mleko i ubijać jeszcze 1 minutę.

  • Formę do pieczenia posmarować masłem.

  • Ciasto przełożyć do formy, na wierzchu ułożyć koliście plasterki gruszek. Posypać brązowym cukrem i cynamonem.

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 40-45 minut.

  • Wyjąć ciasto, przykryć czystą ścierką kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

  • Ostudzone ciasto wyjąć z foremki, oprószyć cukrem pudrem i podawać.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,2