Ciasto z rabarbarem: biszkoptowy placek z kawałkami rabarbaru + WIDEO

Ciasto z rabarbarem: biszkoptowy placek z kawałkami rabarbaru + WIDEO

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ciasto z rabarbarem to przysmak typowy dla wiosny i wczesnego lata.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Do końca czerwca można cieszyć się cierpko-słodkim smakiem rabarbaru. Obok kompotów największą popularność zyskały rabarbarowe ciasta, placki, babeczki. Wilgotny biszkopt z dużymi kawałkami rabarbaru to obowiązkowa pozycja w sezonowym menu. Wypróbuj nasz przepis na ciasto z rabarbarem.

Składniki

  • 6 jajek

  • ¾ szklanki cukru (może być cukier puder, wtedy trochę mniej)

  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

  • 75 g rozpuszczonego masła

  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • kłącza rabarbaru pokrojone w kawałki ok. 3-4 cm

  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Utrzyj żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.

  • Kiedy cząsteczki cukru nie będą już wyczuwalne dodaj mąkę, masło i proszek do pieczenia. Ucieraj mikserem do idealnego połączenia składników.

  • Białka ubij na sztywną pianę (dodaj szczyptę soli, a piana będzie sztywniejsza). Dodaj pianę do ciasta i wymieszaj drewnianą łyżką.

  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 st. C.

  • Ciasto wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

  • Na wierzchu układaj kawałki rabarbaru tak, żeby zakryć całą powierzchnię.

  • Piecz ciasto ok. 40 min. Drewnianym patyczkiem sprawdź, czy ciasto jest już upieczone (jeśli nie przykleja się do patyczka, to możesz wyjmować je z piekarnika).

  • Kiedy placek nie będzie już gorący oprósz go cukrem pudrem. Smakuje dobrze na ciepło i po ostygnięciu.

ZOBACZ WIDEO z przepisem na ciasto z rabarbarem z Masterchef Junior