Ciasto serowo-gruszkowe - sprawdzony przepis na pyszny deser

Ciasto serowo-gruszkowe - sprawdzony przepis na pyszny deser

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Ciasto będące połączeniem sera i gruszek to dobra propozycja na jesienny deser.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 12 OSÓB

Spróbuj połączenia sernika i ciasta gruszkowego. Lekkości dodaje mu dodatkowo bezowa chmurka na wierzchu. Jak zrobić ciasto serowo-gruszkowe? Podajemy przepis.

Składniki

  • 25 dag białego zmielonego sera

  • 4 łyżki cukru

  • cukier wanilinowy

  • 6 łyżek oleju

  • 6 łyżek mleka

  • szczypta soli

  • 30 dag mąki pszennej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • starta skórka cytrynowa

  • 4 jaja

  • 6 łyżek cukru

  • 20 dag wiórków kokosowych

  • szklanka mleka

  • łyżka budyniu waniliowego

  • 1 kg gruszek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Twaróg utrzyj z cukrem i  cukrem wanilinowym. Stopniowo dodawaj olej, mleko, sól. Zmiksuj na gładką masę.

  • Nie przerywając ucierania, powoli wsypuj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

  • Dorzuć skórkę z cytryny.

  • Wyrób gładkie ciasto.

  • Przełóż ciasto na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia

  • Dwa całe jajka i dwa żółtka utrzyj z czterema łyżkami cukru, dodaj połowę wiórków kokosowych, mleko i budyń. Połącz na jednolitą masę.

  • Wylej na ciasto.

  • Ułóż obrane i pokrojone na ćwiartki gruszki.

  • Wstaw blachę z ciastem do nagrzanego piekarnika. Piecz około 40 minut w temperaturze 180-190 stopni Celsjusza. 

  • Pod koniec czasu pieczenia ubij dwa pozostałe białka z dwoma łyżkami cukru. Gdy piana będzie sztywna i błyszcząca, napełnij nią szprycę.

  • Wyjmij ciasto z piekarnika, udekoruj ubitą pianą, posyp pozostałymi wiórkami kokosowymi. Ponownie wstaw do piekarnika na 10-15 minut.

Ocena: 0