Bezglutenowe ciasto ze śliwkami: łatwy przepis na pyszne ciasto

Bezglutenowe ciasto ze śliwkami: łatwy przepis na pyszne ciasto

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Doskonały placek ze śliwkami na deser

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Bezglutenowe ciasto ze śliwkami to deser dla każdego. Ten łatwy przepis na pyszne ciasto pozwoli wam cieszyć się smakiem soczystych śliwek węgierek. 

Składniki

  • 150 g masła

  • 150 g cukru pudru

  • 3 jajka

  • 100 g orzechów włoskich lub mąki z orzechów

  • 120 g mąki bezglutenowej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

  • 300 g niebieskich śliwek bez pestek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Białka oddzielić od żółtek.

  • Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodawać po 1 żółtku. 

  • Orzechy zmielić w malakserze, razem z mąką oraz proszkiem do pieczenia i cynamonem dodać do masy maślanej i wymieszać.

  • Białka ubić na sztywną pianę. Wmieszać do ciasta.

  • Ciasto przełożyć do formy posmarowanej masłem.

  • Na wierzchu ułożyć połówki śliwek.

  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec przez około 50 minut. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0