Orzechowiec: przepis na ciasto orzechowe z kremem budyniowym

Orzechowiec: przepis na ciasto orzechowe z kremem budyniowym

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Orzechowiec - najsłodszy wyraz czułości

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Orzechowiec to pyszne ciasto wprost idealne na rodzinne spotkanie.  Przepis na ciasto orzechowe z kremem budyniowym jest łatwy i z przygotowaniem ciasta poradzi sobie każdy. Orzechowiec najlepiej smakuje do czarnej kawy lub dobrej mocnej herbaty. 

Składniki

  • Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej

  • 200 g cukru

  • 150 g masła

  • 2 jajka

  • 60 g miodu

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka masła do przygotowania formy

  • 1 łyżeczka mąki pszennej do przygotowania formy

  •  

  • Krem:

  • 600 ml mleka

  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru

  • 50 g cukru

  • 1 łyżeczka żelatyny

  • 50 ml zimnej wody

  • 250 g masła

  •  

  • Masa miodowo-orzechowa:

  • 250 g orzechów włoskich

  • 75 g masła

  • 100 g miodu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Orzechy grubo posiekać.

  • Posiekane orzechy podsmażyć na rozgrzanej patelni na maśle z dodatkiem miodu. Odstawić do ostygnięcia.

  • Masło połączyć z mąką i pozostałymi składnikami ciasta i zagnieć na gładką jednolitą masę.

  • Ciasto podzielić na dwie równe części. Każdą część oddzielnie owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.

  • Przygotować 2 formy na ciasto o wymiarach 34x24. Wysmarować masłem i oprószyć mąką.

  • Porcje ciasta rozwałkować i przełożyć do form. Ciasto gęsto nakłuć widelcem.

  • Na jednym blacie rozłożyć równomiernie na całej powierzchni masę orzechowo-miodową.

  • Oba blaty piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 170°C. Po 7 minutach zamienić położenie blach, górną przekładamy na dół, a dolną na górę.

  • Upieczone blaty studzimy. Blat bez orzechów po wystudzeniu wyjąć z formy.

  • Oba budynie rozprowadzić w 200 ml mleka. Pozostałe mleko zagotować, wlać mieszaninę budyni i energicznie mieszać całość za pomocą rózgi. Budyń zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.

  • Miękkie masło zmiksować, następnie dodawać po 1 łyżce wystudzonego budyniu, aż do wyczerpania składnika.

  • Krem wyłożyć na blat bez orzechów i rozprowadzić równomiernie na całej jego powierzchni.

  • Blat z orzechami ułożyć na warstwie kremu i delikatnie przycisnąć.

  • Ciasto wstawić do lodówki i chłodzić minimum 2 godziny lub jeszcze lepiej całą noc.

  • Pokroić w trójkąty lub kwadraty. 

  • Podawać do kawy lub dobrej herbaty.

Ocena: 3,4