Rolada truskawkowo-śmietanowa

Rolada truskawkowo-śmietanowa

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Rolada truskawkowo-śmietanowa

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Oto przepis na klasyczną i pyszną roladę truskawkową.

Składniki

  • Ciasto:

  • 4 jajka

  • 4 łyżki gorącej wody

  • 12,5 dag cukru

  • 12,5 dag mąki

  • szczypta soli

  • szczypta proszku do pieczenia

  • Krem:

  • 50 dag truskawek

  • 1 szklanka śmietany 30 procentowej

  • 1 galaretka truskawkowa

  • 3 łyżki cukru

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Żółtka ubić z wodą, cukrem i solą, aż do otrzymania pulchnej masy.

  • Z białek ubić sztywną pianę i dodać do masy, a następnie stopniowo wsypywać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać, aby nie rozbić piany.

  • Przełożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i upiec w piekarniku nagrzanym do 180°C.

  • Owoce zmiksować z cukrem. Galaretkę sporządzić według przepisu, używając tylko połowy ilości wody podanej na opakowaniu. Ostudzić, wymieszać z musem owocowym.

  • Śmietanę ubić na sztywno, odłożyć 4 łyżki do przybrania rolady, a resztę wymieszać z musem.

  • Upieczone ciasto wyjąć na czystą, lnianą ściereczkę posypaną cukrem pudrem. Zdjąć papier i za pomocą ściereczki zwinąć, gdy jest jeszcze gorące. Kiedy ciasto wystygnie, rozwinąć je, nałożyć krem śmietanowy i znów zwinąć. Wstawić do lodówki na 2 godziny.

  • Przed podaniem posypać cukrem pudrem, przybrać bitą śmietaną i truskawkami.