Cytrynowe ciasto migdałowe z kremem: przepis bezglutenowy

Cytrynowe ciasto migdałowe z kremem: przepis bezglutenowy

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Aromatyczne ciasto z kremem bardzo łatwe w przygotowaniu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Cytrynowe ciasto z mąki migdałowej pokryte kremem z serka mascarpone to idealny deser dla całej rodziny. Ciasto jest wilgotne i orzeźwiające w smaku. W kremie zakochają się wszystkie dzieci bez względu na wiek. Łatwe w przygotowaniu i pyszne ciasto bezglutenowe bez krztyny mąki pszennej. Pyszności!

Składniki

  • Na ciasto:

  • 200 g migdałów mielonych lub mąki migdałowej

  • 200 g masła

  • 200 g cukru

  • 4 duże jajka

  • 80 g mąki kukurydzianej

  • 2 cytryny

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego

  • 1 szczypta soli

  •  

  • Na krem:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%

  • 500 g serka mascarpone

  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilinowego

  • 3 łyżki cukru pudru

  •  

  • Dekoracja:

  • kilka plasterków cytryny

  • kilka liści melisy cytrynowej lub mięty pieprzowej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z cytryn zetrzeć skórkę, a następnie wycisnąć sok.

  • Wymieszać mąkę migdałową z kukurydzianą i proszkiem do pieczenia.

  • Masło utrzeć z cukrem do białości.

  • Dodać po jednym jajku, stale ucierając masę.

  • Dodawać po jednej łyżce mieszaniny mąki migdałowej i kukurydzianej, aż do wyczerpania składników.

  • Dodać skórkę i sok cytrynowy oraz ekstrakt waniliowy. Wymieszać.

  • Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180°C przez 40 minut lub do próby suchego patyczka.

  • Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Następnie ciasto wyjąć z tortownicy. 

  • Przygotować krem.  Śmietanę przełożyć do dużej miski.

  • Dodać aromat oraz cukier puder przesiany przez sitko.

  • Mieszać mikserem, zaczynając od najniższych obrotów, powoli zwiększając prędkość.

  • Gdy śmietana zostanie ubita, dodać serek mascarpone i dalej ubijać.

  • Krem jest gotowy, gdy wszystkie składniki się połączą, a jego konsystencja będzie przypominać bardzo dobrze ubitą śmietanę.

  • Ciasto pokryć kremem ze wszystkich stron. Za pomocą łyżki wykonać efektowne nierówności. 

  • Na szczycie ciasta ułożyć przecięte i wywinięte plasterki cytryny. Udekorować liśćmi melisy

Ocena: 5