Ciasto krówka – prosty przepis na ciasto bez pieczenia

2021-03-29
Grzegorz Dzięgielewski
ciasto-krowka-prosty-przepis-na-ciasto-bez-pieczenia.jpg
Autor: pixabay.com Ciasto zamiast bitej śmietany możesz pokryć lukrem.
łatwy
30 min
4

 Bez użycia piekarnika szybko i sprawnie zaskoczysz swoją rodzinę i przyjaciół pysznym deserem. Koszt całego ciasta wynosi około 25 zł. Sprawdź, jak je zrobić.

SKŁADNIKI

  • 3 paczki herbatników
  • 1 paczka krakersów
  • 2 x budyń waniliowy
  • 0,5 l mleka
  • pół kostki masła
  • 1 puszka masy kajmakowej (toffi)
  • śmietana tortowa 36%
  • czekolada mleczna

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Herbatniki układamy na spodzie brytfanki.
  • Budynie gotujemy w 0,5 l mleka z dodatkiem masła. Całą masę wylewamy na ułożone wcześniej ciasteczka.
  • Następną warstwą są krakersy.
  • Teraz czas na toffi. Aby łatwiej nam było rozprowadzić masę kajmakową, wkładamy puszkę bez wcześniejszego otwierania do garnka z wrzątkiem. Po paru minutach możemy z łatwością rozprowadzić toffi po krakersach, które powtórnie układamy na wierzch naszego ciasta.
  • Śmietanę tortową ubijamy mikserem do momentu aż będzie sztywna. Za pomocą łyżki dekorujemy nią górę naszego ciasta.
  • W celach dekoracyjnych startą na tarce czekoladą posypujemy bitą śmietanę.
  • Wstawiamy ciasto do lodówki. Po około godzinie pyszny deser jest już gotowy do spożycia. 
Grzegorz Dzięgielewski