Rajskie ciasto czekoladowe bez jajek i masła

Rajskie ciasto czekoladowe bez jajek i masła

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Obłędnie smaczne ciasto czekoladowe z polewą

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Czekoladowe ciasto bez jajek to świetna propozycja dla wszystkich tych, którzy nie tolerują białka jaja kurzego. Ciasto jest bez masła i oleju, ale nie bez tłuszczu. Ponieważ do przygotowania czekoladowej przyjemności użyjemy tłustego mleka kokosowego. Poza tym to bardzo łatwe ciasto, które uprzyjemni nam popołudnia z kawą lub filiżanką herbaty. 

Składniki

  • Na ciasto:

  • 400 ml mleka kokosowego

  • 500 ml lub 2 szklanki mąki

  • 125 ml czyli 0,5 szklanki cukru

  • 125 ml czyli 0,5 szklanki cukru brązowego

  • 15 g proszku do pieczenia

  • 80 ml kakao w proszku

  • Na glazurę:

  • 100 g czekolady 70% kakao

  • 1 łyżka oleju roślinnego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mleko kokosowe podgrzać, wystarczy jak będzie ciepłe.

  • Do miski przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodać oba rodzaje cukru, wymieszać.

  • Dodać ciepłe mleko kokosowe i szybko zamieszać.

  • Formę posmarować olejem roślinny, wlać ciasto.

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180C i piec przez 40 minut.

  • Wyjąć ciasto i ostudzić.

  • Na ostudzone ciasto wylać glazurę przygotowaną z rozpuszczonej czekolady wymieszanej z olejem.

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,5