Perry: cydr gruszkowy. Wypróbowany przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Perry to odmiana cydru z gruszek. Ten napój o niskiej zawartości alkoholu świetnie orzeźwia latem. Jego owocowy, nieco cierpki smak pasuje do dań z grilla i dojrzałych serów. Proponowany przez nas przepis wymaga drobnego wkładu pracy i sprawnej sokowirówki.
Do przygotowania gruszkowego cydru można wykorzystać owoce odmian bardziej kwaśnych i twardych od odmian deserowych.
SKŁADNIKI
- 15 kg słodkokwaśnych gruszek
- sok wyciśnięty z 5 cytryn
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Całe gruszki pokroić na ćwiartki, wyrzucając jedynie ogonki. Włożyć do dużego naczynia i odstawić na 12 godzin.
- Potem odciągnąć moszcz w sokowirówce (około 10 litrów), dodać sok z cytryn i wlać do butli, tak by była ona wypełniona w 3/4 objętości. Zamknąć rurką fermentacyjną i postawić w ciepłym miejscu.
- Po 5 dniach napój oddzielić od osadu i przelać do innej butli pod samą szyjkę. Zamknąć rurką fermentacyjną i postawić w chłodnej piwnicy na 4-6 tygodni, a następnie rozlać do butelek.