Tarta z borówką amerykańską: przepis na ciasto z owocami

2022-07-25
Marta Balko
Tarta z borówkami
Autor: Shutteratock Tarta z borówkami to pyszne ciasto sezonowe.
średni
40 min
4

Owoce borówki amerykańskiej są większe od leśnych jagód i mogą być nieco dłużej przechowywane. Latem warto więc przyrządzić z nich coś słodkiego - np. ciasto owocowe. Podajemy przepis na sezonową tartę z borówkami amerykańskimi.

  • Nie używaj margaryny, tylko dobrej jakości masła. Im lepsze masło, tym ciasto będzie bardziej odporne na wilgoć.
  • Odpowiednio schłodź ciasto w lodówce, dzięki temu zgęstnieje i łatwiej się rozwałkuje.
  • Tarty najlepiej piec w płytkiej formie z wyjmowanym dnem - ciasto łatwiej później wyłożyć na talerz.

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 125 g zimnego masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • masa:
  • 3 łyżki dżemu jagodowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g śmietany kremówki 30 proc.
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200 g borówek amerykańskich
  • galaretka do polania tarty

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zimne masło posiekać z mąką, żółtkiem, cukrem pudrem i szczyptą soli. Wyrobić i uformować w kulę. Włożyć do lodówki na 1 godzinę.
  • Formę do tarty natłuścić, ciasto rozwałkować i wyłożyć do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. i piec ok. 20 minut. Wystudzić.
  • W jednej misce ubić śmietanę kremówkę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. W drugiej misce utrzeć mascarpone, dodawać do niego po łyżce ubitej kremówki, aż do uzyskania jednolitej masy.
  • Tartę posmarować dżemem, następnie wyłożyć masę, a na wierzch owoce. Polać tężejącą galaretką i schłodzić w lodówce przez co najmniej 1 godzinę.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego
Marta Balko