Domowe krakersiki z serkiem topionym - pyszna przegryzka za grosze
Minitarty z malinami: przepis na ciasteczka z owocami

Autor Zdjęcia: mat. pras. Sunquick
Przepyszne mini tarty z malinami.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Minitarty z malinami to prosty, a jednak wyrafinowany deser, który smakuje każdemu. Ciastka te podane gościom zachwycą nie tylko ich oczy, ale także podniebienia. Wypróbuj prosty przepis na minitarty z malinami.
Składniki
CIASTO:
125 g cukru
250 g maki
1 jajko
125 g miękkiego masła
120 g ciemnej czekolady
KREM:
500 ml śmietanki 30%
50 g cukru
1/4 laski wanilii
2 łyżki Sunquicka Mango
4 żółtka
25 g mąki kukurydzianej
500 g malin
Przygotowanie krok po kroku:
125 g cukru zmieszać w dużej misce z mąką, dodać jajko i miękkie masło.
Z masy wyrobić kruche ciasto i wstawić je do lodówki na min 30 minut.
Po tym czasie delikatnie rozwałkować masę, wyciąć równiej wielkości kółka i umieścić je w foremkach na mini tarty dobrze dociskając. Piec ok. 15 minut w temp. 180o C, Ostudzić.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i posmarować nią dna minitart.
Śmietankę zagotować wraz z cukrem i wanilią, zdjąć z ognia i wlać rozmieszane żółtka intensywnie mieszając.
Garnek ustawić z powrotem na średnim ogniu i gotować krem od czasu do czasu mieszając.
Kiedy masa zgęstnieje, dodać mąkę kukurydzianą i gotować do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Kiedy krem ostygnie, ułożyć go na mini tarty, udekorować malinami i odstawić do lodówki na 2 godziny.
Udekorować świeżymi listkami mięty.