Szybkie ciasto na kefirze z jabłkami: 9 minut przygotowań, 49 minut w piekarniku i gotowe!

Szybkie ciasto na kefirze z jabłkami: 9 minut przygotowań, 49 minut w piekarniku i gotowe!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Puszyste ciasto na kefirze z jabłkami prosto z piekarnika pachnie wanilią i owocami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Szybkie ciasto na kefirze z jabłkami to maksimum satysfakcji przy minimum wysiłku. Wystarczy 9 minut przygotowań, a potem do piekarnika. Po 49 minutach pieczenia gotowe! Puszyste ciasto na szybko smakuje wszystkim. I dużym, i małym smakoszom!

Składniki

  • 2 jajka

  • 200 g cukru

  • 1 łyżeczka cukru z wanilią lub cukru wanilinowego

  • 250 ml kefiru

  • 320 g mąki

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 50 g masła lub oleju

  • 2 jabłka

  • forma o średnicy 22 cm

Przygotowanie krok po kroku:

  • Formę do pieczenia natłuścić. Piekarnika rozgrzać do 180°C.

  • Masło rozpuścić w mikrofalówce i odstawić do przestygnięcia. Jeśli używasz oleju, to ten punkt przygotowań możesz ominąć.

  • Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na pół plasterki.

  • Jajka wybić ze skorupek, za pomocą miksera utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Ubijać na wysokich obrotach do białości, czyli około 2-3 minut.

  • Dodać kefir i tłuszcz, ponownie zmiksować na jednorodną masę.

  • Dodać porcjami mąkę, mieszając na niskich obrotach. Na koniec dodać proszek do pieczenia.

  • Ciasto przelej do formy. Plasterki jabłka wbij pionowo w ciasto.

  • Wstaw do piekarnika i piecz przez 40-50 minut w 180°C.

  • Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie na 20 minut. Potem wyjmij na kratkę i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. 

Ocena: 2,6
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).