Ciasto CYGANKA - magiczny czekoladowy biszkopt z kremem budyniowym i wiśniową konfiturą
Rolada z bananami i bitą śmietaną: podajemy dobry przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Rolady to zawsze słodki hit na spotkaniach w gronie bliskich osób
Ocena: 4,5
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Zobacz, jak szybko zrobić pyszną roladę z bananami i bitą śmietaną. Choć jest nieco kaloryczna, warto się na nią skusić! Podajemy dobry, sprawdzony przepis.
Składniki
ciasto:
4 jaja
200 g cukry pudru
5 łyżek mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
nadzienie:
500 ml śmietany 36%
3 banany
cukier puder
Przygotowanie krok po kroku:
Najpierw trzeba ubić jajka z cukrem pudrem na gładką, jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy przesianą mąkę połączoną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
Na blasze rozkładamy papier do pieczenia i wylewamy masę biszkoptową, trzeba ją równo rozsmarować. Pieczemy 8-10 minut w piekarniku o temperaturze 190 stopni C, należy jednak pilnować ciasta, żeby się nie przypiekło.
Po wyjęciu z pieca odwracamy ciasto i odrywamy papier i czekamy, aż ciasto wystygnie. Gdy to nastąpi, ubijamy śmietanę z dodatkiem cukru pudru. Rozgniatamy banany, które rozsmarowujemy na biszkopcie.
Na warstwę bananów kładziemy warstwę bitej śmietany. Następnie powoli zwijamy roladę. Najlepiej włożyć ją do lodówki i schłodzić.