Rolada biszkoptowa z dżemem: łatwy przepis na efektowny i niedrogi deser

Rolada biszkoptowa z dżemem: łatwy przepis na efektowny i niedrogi deser
Autor: Shutterstock Efektowna rolada z dżemem oprószona cukrem pudrem
łatwy
30 min
4

Rolada biszkoptowa z dżemem to szalenie efektowny, a przy tym ekonomiczny sposób na pyszny deser. Przygotowanie jest proste, a włożony wysiłek odwdzięczy się ciszą przy stole, gdy wszyscy zajęcia są smakowaniem!

SKŁADNIKI

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2/3 szklanki dżemu wiśniowego, czereśniowego lub porzeczkowego
  • cukier puder do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 170°C. Blachę do pieczenia posmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia.
  • Ubijaj jajka w małej misce mikserem elektrycznym na dużych obrotach przez około 5 minut. Stopniowo dodawaj cukier. Ubijaj wodę i wanilię na niskich obrotach. Na koniec dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sól, ubijając, aż ciasto będzie gładkie. Wylej na blachę, dobrze rozprowadzając, tworząc cienką równą warstwę.
  • Piecz przez 12 do 15 minut (NIE WIĘCEJ), aż wykałaczka wbita pośrodku wyjdzie czysta. Rozłóż czysty ręcznik kuchenny na blacie i posyp go cukrem pudrem. Zdejmij ciasto razem z papierem do pieczenia i ułóż do góry dnem na ręczniku. Ostrożnie usuń papier od góry. Odetnij twarde brzegi ciasta i gdy jest gorące, ostrożnie zwiń ciasto wzdłuż od jednego końca do drugiego. Trzymaj rolkę tak ciasno, jak to możliwe, ale wywieraj niewielki nacisk, aby ciasto zbytni nie popękało. Kilka pęknięć jest normalnych, więc nie martw się. później ukryjesz je pod warstwą cukru pudru! Teraz wstaw do lodówki zrolowane ciasto na 40 minut do 1 godziny. 
  • Ciasto wyjmij z lodówki i delikatnie rozwiń i zdejmij ręcznik. Wymieszaj dżem, aby go rozluźnić. Teraz rozprowadź równomiernie na cieście. NIE używaj dużo dżemu, ponieważ wyciekłby z ciasta przy ponownym zwijaniu.
  • Teraz ponownie zwiń ciasto, co tym razem powinno być znacznie łatwiejsze. Włóż go ponownie do lodówki, aby okrzepło i łatwiej dało się kroić.
  • Przed podaniem umieść roladę  na talerzu do serwowania, szwem do dołu. Posyp obficie cukrem pudrem, upewniając się, że wszystkie pęknięcia są dobrze pokryte cukrem. Możesz nawet przykryć całe ciasto polewą czekoladową lub innym lukrem. Delikatnie pokrój pod kątem 30 stopni, aby uzyskać ładne plastry rolady. 
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej